Itt van az ősz, itt van újra

Nemsokára beköszönt az ősz és a tanintézményekbe is becsengetnek. Az iskolás gyermekek – különösen az alsó tagozatos diákok és a kis elsősök – a nyár emlékeivel a fejükben figyelmetlenül közlekedhetnek iskolába menet-jövet, illetve azok környékén, ezért szeptembertől fokozott körültekintés ajánlott minden gépjárművezető részére.

 

Tanítási napokon reggel és a délutáni órákban nagyobb a gyermekbalesetek kockázata. A veszélyhelyzetet tovább növeli, hogy a „szabadságolási időszak” után jelentősen megnő a gépjárműforgalom a közutakon.

Ezekre tekintettel a Budaörsi Rendőrkapitányság ezúton is felhívja az autósok, illetve minden szülő figyelmét:

Az iskolák környékén a kijelölt parkolóhelyen álljanak meg, a KRESZ szabályait betartva.

Gépjármű vezetőjeként, oktatási intézmény közelében vezessünk még körültekintőbben, és számítsunk az úttesten figyelmetlenül áthaladó diákokra!

Mielőtt a gyermeket útnak indítjuk, beszéljük, illetve ismételjük át az alapvető közlekedési szabályokat!

Járjuk be közösen az iskolába vezető útvonalat, és menetközben hívjuk fel figyelmet a lehetséges veszélyforrásokra!

Hívjuk fel gyermekünk figyelmét, hogy útközben ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek be ismeretlenek autójába, és ne fogadjanak el tőlük különböző tárgyakat!

Alakítsunk ki őszinte kapcsolatot, hogy baj esetén bizalommal fordulhasson hozzánk gyermekünk.

Amennyiben mégis bekövetkezik a nem várt esemény…

 

Jó, ha már egészen fiatalkorban tisztában van vele a gyermek, hogy probléma esetén bátran fordulhat az egyenruhás rendőrhöz, valamint ismerje az ingyenes segélyhívó telefonszámokat:

rendőrség 107; mentők 104; tűzoltóság 105; általános 112.

 

A fenti tanácsok maradéktalan és következetes megtartása esetén minimálisra csökkenthető a gyermekekre leselkedő veszélyforrások száma.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.