Üvöltésükről ismerik fel egymást az oroszlánok

Egy nemzetközi zoológuscsoport afrikai kísérletei szerint az egy falkában élő oroszlánok üvöltésükről ismerik fel egymást. A kutatók szerint ez a megállapítás akkor is áll, ha az egyedek nem látják egymást.

Ez a képességük teszi lehetővé, hogy bonyolult társas viszonyokat hozzanak létre – állapították meg a szakemberek, akik hónapokon át figyelték a botswanai Okavango folyó deltájánál, hogyan viselkedik egy falka húsz oroszlánja, amikor társaik üvöltését játsszák le nekik felvételről.

Tanulmányuk a Biology Letters tudományos lap aktuális számában jelent meg. A szerzők azt írták, az oroszlánok reakcióiból következtettek rá, hogy akkor is felismerik egyes falkatársaikat a hangszóróból közvetített üvöltésről, ha nem látják a hang gazdáját.

Ha például régebben látott egyed ordítását hallották, akkor többször is körülnéztek, mintha a hang gazdáját keresnék.

Az oroszlánok falkában élnek. Üvöltésük hosszú kilométerekről hallható. Noha a kutatók régóta sejtették, hogy különböző érzékszerveikkel képesek egymást felismerni, eddig hiányoztak az ezt bizonyító, vadon élő állatok között végzett kísérletek.

A teszteket a Nottinghami Egyetem és a Sussexi Egyetem, valamint a botswanai ragadozók védelmére létrehozott alapítvány (Botswana Predator Conservation Trust) szakemberei végezték.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.