A közjegyző segít – Mit tegyünk ha használt autót veszünk?

(Budaörs, 2016. augusztus 23. – Budaörsi Infó) Szakértői cikk-sorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal a hitelbiztosítéki nyilvántartás a téma, amivel kapcsolatban dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét kértük.

 

Mi is az a hitelbiztosítéki nyilvántartás, és miért fontos ez nekünk, ha használt autót veszünk?

„Hitelbiztosítéki nyilvántartást 2014-ben a polgári törvénykönyv hozta létre, s ennek a lényege az, hogy a különböző ingóságokon, így pl. a személygépkocsikon, alapított zálogot lízinget, faktoringot, és tulajdonjog fenntartással való eladást ebben tartják nyilván. Ebből a személygépkocsi tulajdonosok számára az első kettő a fontos.

Például, ha az ember nem a saját pénzéből veszi a személygépkocsit, hanem lízingel vagy hitelt vesz fel rá, és abból vásárolja meg, akkor az autó megvásárlásához az is szükséges, hogy az úgynevezett hitelbiztosítéki nyilvántartásba ő beregisztráljon, és az úgynevezett hitelbiztosítéki nyilatkozatot, ami a lízing, illetve a hitel biztosításáról szól, azt ebbe a nyilvántartásba bejegyezzék.

Maga a regisztráció közjegyző előtt történik, a nyilatkozatot maga a lízingbe adó szokta berögzíteni ebbe a rendszerbe. Maga az eljárás innentől kezdve egy elektronikus eljárás. Az ügyféllel a leendő autótulajdonossal is elektronikus úton tartja a kapcsolatot a rendszer.”

 

 

kozjegyzo_szechenyi_nagy_kristof

dr. Szécsényi-Nagy Kristóf

 

 

Milyen előnyei vannak ennek?

„Ebbe a rendszerbe az autót lízingelők kénytelenek beregisztrálni. Ez a rendszer elsősorban nem az ő érdekeiket védi, hanem azokat a személyeket, akik őtőlük majdan ezeket a gépjárműveket használt autóként megvásárolják. Amikor ugyanis a vásárló egy ilyen gépjárművet megvesz, nem tudhatja pontosan, hogy ezt az autót milyen terhek terhelik.

A gépjármű nyilvántartásból ezek a terhek nem derülnek ki. Ahonnan világossá válhat, hogy melyen terhek terhelik ezeket a gépjárműveket, az ez a bizonyos hitelbiztosítéki nyilvántartás. Ez a nyilvántartás a magyarországi közjegyzői kamara honlapján mindenki számára elérhető. Mindenkinek elemi érdeke, aki használt gépjárművet vesz, hogy leellenőrizze az autó esetleges terheit. Az az egyik cél, hogy a használt autó vásárlókat megvédje az ilyen jellegű problémáktól. A másik célja ennek a nyilvántartásnak, hogy a potenciális hitelezőket védje, hogyha az adós megpróbálja eltitkolni azokat az ügyleteket, ami az ő vagyoni viszonyait befolyásolja.”

 

Ha használt autót vásárol mindenképpen tájékozódjon és forduljon szakértőhöz.

 

(Budaörsi Infó

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.