Újabb T. rex-fosszíliára bukkantak a montanai őshüllő-lelőhelyen

Amerikai paleontológusok újabb Tyrannosaurus rex-fosszíliára bukkantak a montanai Hell Creek formáció őshüllő-lelőhelyen. A lelet érdekessége, hogy egy igen jó állapotban megmaradt, teljes koponyát tártak fel önkéntesek segítségével a Burke Természettörténeti Múzeum és a Washingtoni Egyetem szakemberei.

 

A zsarnokgyík-fosszília a Tufts-Love Rex nevet kapta megtalálói, két önkéntes paleontológus után, akik először fedezték fel a hegyoldalból kiálló csontokat.

A Montana, Észak- és Dél-Dakota, valamint Wyoming határán lévő lelőhely a kréta kor utolsó időszakából származik. A 91 méter vastag Hell Creek formációban hemzsegnek az ősmaradványok, amelyek a dinoszauruszok történetének végső fejezetét képviselik, és körülbelül 68 millió és 65 millió évvel ezelőtti időintervallumból származnak.

Számtalan kanyon és vízmosás szabdalja a területet, amelyek mentén a szél és különösen az eső újabb és újabb leleteket hoz a felszínre.

A kutatók, akik az idei feltáráson az őshüllő megkövesedett csontvázának mintegy egyötödét ásták ki, köztük borda-, gerinc és medencecsontokat, jövőre folytatják a feltárásokat. A leletek középpontjában a mintegy 1,2 méter hosszú koponyacsont áll, amelynek eddig csak a baloldalát ásták ki. A szakemberek úgy vélik, hogy a kőbe ágyazódott jobb oldal is ugyanilyen ép és érintetlen. A koponya kiemelését októberre tervezik – adta hírül a Live Science tudományos-ismeretterjesztő honlap.

A kutatók becslése szerint a T. rex 66,3 millió éve élt, nem sokkal a dinoszauruszok kihalása előtti időkben. A koponya méretéből arra következtetnek, hogy 15 éves lehetett, amikor elpusztult, azaz egy tipikus T. rex-élettartam felét élte meg.

Paleontológusok nem gyakran bukkannak zsarnokgyík-fosszíliára, és még kevésbé gyakran olyanra, amelynek ilyen jó állapotban őrződött meg a koponyája. Az amerikai kutatók szerint ez a világon a 15. feltárt, szinte teljes T. rex-koponya.

 

MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.