Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel

Az égitest a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül kering.

 

 

Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének.

A Der Spiegel szerint soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges “második Földre”.

A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) augusztus végén tervezi bejelenteni a tudományos szenzációt – írta a hetilap.

Az egyelőre névtelen bolygót a chilei Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel.

A lapnak név nélkül nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője. “Nem könnyű egy ilyen kicsi égitestet megtalálni, a méréstechnika teljesítőképességének határán mozogtunk” – idézte a Der Spiegel.

Az ESO egyik szóvivője, Richard Hook az AFP kérdésére elmondta, hogy tudomást szerzett a hetilap szombati számának cikkéről, ám nem fűzött hozzá semmilyen kommentárt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszerünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a Kepler 542b nevet kapta.

 

(ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.