Rio 2016 – Hosszú Katinka olimpiai bajnok 100 méter háton is – A hétfői magyar mérleg

Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet nyert a riói olimpián.

 

A Vasas 27 éves világklasszisa 58.45 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott az amerikai Kathleen Baker előtt. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon érte el. A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett az úgynevezett cáparuhában úszni.

Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt, az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója.

Az ötszörös világbajnok bajai úszó a célba érkezést követően azonnal visszatért a helyére – nem is ment keresztül a vegyes zónán -, mivel a 200 méter vegyes 4.35-kor kezdődő elődöntőjében is érdekelt lesz a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként.

“Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam oda” – mondta a késő esti program végét követően az M4 Sportnak Hosszú Katinka.

Az immár kétszeres olimpiai bajnok kifejtette: nem aggódott a végeredmény miatt, hanem a kivitelezésre összpontosított, így ki tudta hozni magából a legtöbbet.

“Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni” – tette hozzá a riói játékok eddigi egyetlen kétszeres aranyérmese.

Hosszú – aki ezzel Szász Emese sikere mellett – a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte.

Eredmények:

Női 100 m hát, olimpiai bajnok:
——————————-

HOSSZÚ KATINKA 58.45 mp

2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.75
3. Kylie Masse (Kanada) és Fu Jüan-huj (Kína) 58.76

 

 

 

A magyar versenyzők hétfői eredményei a riói olimpián:

CSELGÁNCS
női 57 kg: Karakas Hedvig 7.
férfi 73 kg: Ungvári Miklós 5.

ÖKÖLVÍVÁS
férfi 75 kg, a 32 között: Harcsa Zoltán-Arslanbek Achilov (türkmén) 2-1

SPORTLÖVÉSZET
férfi légpuska: Sidi Péter 5., Péni István 13.

ÚSZÁS
női 100 m hát: Hosszú Katinka olimpiai bajnok
női 200 m gyors: Késely Ajna 25., Verrasztó Evelyn 28.
férfi 200 m pillangó: Kenderesi Tamás  1., Cseh László 3. idővel döntőbe jutott
női 200 m vegyes: Hosszú Katinka 2. idővel döntőbe jutott, Jakabos Zsuzsanna 10.

VITORLÁZÁS
női szörf: Cholnoky Sára 3 futam után 20.
férfi szörf: Gádorfalvi Áron 3 futam után 30.
férfi Laser Standard: Vadnai Benjámin 2 futam után 27.
női Laser Radial: Érdi Mária 2 futam után 24.

VÍVÁS
női kard egyéni: Márton Anna 10.

VÍZILABDA
férfi csoportmérkőzés, 2. forduló, A csoport: Magyarország-Ausztrália 9-9

 

 

Cseh és Kenderesi is döntős 200 méter pillangón

Cseh László és Kenderesi Tamás is fináléba jutott a 200 méter pillangó hétfői elődöntőjéből a riói olimpián.

A szám világbajnokaként a 30 éves Cseh 1:55.18 perces idővel megnyerte a futamát, pedig ez a teljesítménye négy századdal lassabb volt, mint amit az előfutamban úszott. Így is harmadikként került a legjobb nyolc közé.

“Először is gratulálok Hosszú Katinkának az aranyérméhez, fantasztikusan úszott ma is. Az én úszásom lehetett volna jobb, azt hittem, jobb idő lesz. Megnyertem a futamot, döntőben vagyok, de ez ott nagyon kevés lesz, szóval bele kell adnom mindent. Ráadásul Tamás fantasztikus időt úszott, majdnem egy másodperccel megjavította a legjobbját, azaz eggyel nőtt a riválisok száma. Most már csak nekem kell dinamikusabban úsznom. Remélem, ez menni fog” – értékelt Cseh.

Nála gyorsabb csak a 19 éves Kenderesi és a 19 aranyával minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps volt. Ők a másik futamban vívtak nagy harcot, amelyben a pécsi úszó fantasztikus hajrával bizonyult gyorsabbnak, 1:53.96 perces idejével 77 századot faragott az előfutamban elért egyéni csúcsán.

“Nagyon örülök neki, hogy nem az történt, mint a londoni Eb-n, amelyen a második futamot nem bírtam. Láttam most, hogy Laciék nem úsznak nagy időket, azt gondoltam, ez idézőjelben könnyű lesz. Nem éreztem, hogy ilyen jó idő lesz. Nem tartottam magam a legerősebbnek, ráadásul szerintem a többiek jobban osztották be az erejüket. Ha most győztest kéne mondanom, az Laci lenne. Mondta, hogy neki a világcsúcs a célja, szerintem meg is tudja csinálni. Most két olyan okos úszást csinált, amiből lehet világcsúcs” – mondta Kenderesi.

A finálét – Cseh és Kenderesi részvételével – magyar idő szerint szerda hajnali 3.28-kor rendezik.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.