Páratlanul jó állapotú, háromezer éves fonalat és orsót tártak fel Angliában

A fonal állapota “bámulatos”, annak ellenére, hogy tűzben elszenesedett, majd vizes lett.

Régészek szerint páratlanul jó állapotban maradtak fenn azok a háromezer éves fonalak és egy ősi orsó, amelyekre a kelet-angliai Petersborough-nál fekvő Must Farmon talált bronzkori falu feltárásán bukkantak.

A települést annak idején hirtelen hagyták el lakói, amikor tűz martalékává vált több ezer éve. A régészek, akik számos hátrahagyott tárgyat tártak fel az elmúlt hónapokban, a projekt Facebook-oldalán bemutatták a fonalgombolyagot és a csévét, amelyen szintén fonalmaradványok vannak.

A szakemberek szerint a fonal állapota “bámulatos”. Magyarázatuk szerint azért őrződött meg ilyen jól, mert növényi anyagból, valószínűleg “len- vagy csalánszövetből” készült, és a tűzben elszenesedett ugyan, de utána vízzel átitatódott.

A zöldes-barnás fonalnak valószínűleg más színe volt, mielőtt megégett, és a leggondosabb tisztítással és felkészültséggel sem lehet helyreállítani eredeti színét, mivel a szenesedés a festékanyagot megsemmisítette.

A kicsiny orsó és a rajta lévő fonal is nagyon jó állapotban maradt fenn, szinte olyan, mintha új lenne – írták a szakemberek.

A feltáráson találtak továbbá szövött kelmét, edényeket, bronzból készült sarlót, egy balta fejét és üvegből készült ékszereket.

A “brit Pompejiként” is emlegetett háromezer éves bronzkori falu felépülése után alig néhány hónappal éghetett le a szakemberek szerint. A kelet-angliai Cambridge grófságban lévő Must Farmon feltárt falu a Vezúv kitörése által elpusztított Pompejihez hasonlóan jó állapotban maradt fenn, köszönhetően annak, hogy a tűzvészkor a folyóba hulló fagerendákat az üledék megőrizte a jelenkor számára. A régészek a lelőhelyen legalább öt kör alakú házat találtak, amelyeket a mocsaras Fens-vidék lakói cölöpökre emeltek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.