Görögdinnyét mindenkinek! – Akció a Budaörsi Gazdapiacon

(Budaörs, 2016. augusztus 4. – Budaörsi Infó) 2016. augusztus 6-án a Budaörsi Gazdapiacon ismét ingyenes kóstolóval várják a gazdák a budaörsieket. A hétvégén 250 kg görögdinnye várja majd az érdeklődőket.

 

2016. július 23-án sárgadinnyét osztott a Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör a piacon. Ezen a hétvégén a görögdinnye lesz a főszereplő.

Mindenki aki kimegy a piacra bátran kóstolhat a finom magyar termékből ingyen. A Gazdakör célja a rendszeres gyümölcs osztásaikkal, hogy népszerűsítsék a magyar termékeket Budaörsön.

2016. augusztus 6-án 8 órakor kezdődik a dinnye kóstolás és a készlet erejéig tart. Megéri megkóstolni!

 

dinnye_magyar

 

Érdekességek a görögdinnyéről:

A görögdinnyét azért sorolhatjuk az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé, mert az egyik legerősebb antioxidánst tartalmazza.
Vitaminok terén nagy mennyiségben megtalálható benne az A- és C-vitamin. A C-vitaminra minden évszakban nagy szükségünk van, ezét érdemes nyáron is fogyasztani olyan gyümölcsöket, melyek tartalmazzák ezt a vitamint, ezek közül pedig a görögdinnye jó választás lehet. A B-vitaminok közül megtalálható benne a B1-, a B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz.

A görögdinnyében a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a görögdinnye nem tartalmaz zsírt, szervezetünkben pedig növeli az energiatermelést a fogyasztása, de megvéd minket többek között az időskori vakság kialakulásától is.

A görögdinnyében lévő citrullin egy hasznos aminosav, ami egy másik aminosav, az arginin előállításához használ, amit a testünk úgy hasznosít, hogy a szervezetünkben lévő ammóniát hatékonyan eltávolítja. A dinnyében lévő mangán vágykeltő hatású, emellett segít a véralvadásban, és a nemi hormonok termelődésében is fontos szerepet játszik.

10 dkg görögdinnye körülbelül 29 kalóriát tartalmaz, ami nagyon alacsony, tehát egyáltalán nem hizlal. Továbbá 90-95%-ban vizet tartalmaz, ezért nyáron kiváló gyümölcs a folyadékpótlás szempontjából is.

 

16_07_27_dinnye_demonstracio11

Mire ügyeljünk akkor, amikor dinnyét vásárolunk?

Ha belépünk az üzletbe, sokszor tanakodunk azon, hogy vajon melyik dinnyét válasszuk. Elsőnek jó ha megvizsgáljuk a dinnye szárát, ha már száraz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érett.

A zöld külsejű dinnyén a sárgafoltok azt a részt mutatják, ahol a dinnye nem ért meg. Régi jól bevált módszer az is, ha megkocogtatjuk. Ha kongó hangja van, akkor az azt jelenti, hogy a dinnye érett, ha pedig a dinnye a kocogtatás során tompa hangot ad ki, akkor inkább ne vásároljuk meg.

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.