A víz összeköt – Fotó- és videó pályázat

A víz nem csak az élethez szükséges egyik nélkülözhetetlen erőforrás, de a mindenkori művészetek egyik leguniverzálisabb témája is. Ez az alapelem civilizációk sorsát határozta meg a történelem során, és hétköznapjaink manapság is elképzelhetetlenek nélküle. Talán lehetetlen lenne felsorolni mindazokat a formákat, amelyekben napról napra jelen van életünkben. Most a közelgő Budapest Víz Világtalálkozó 2016 kapcsán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a víznek ezt a sokszínűségét szeretné ihletként kínálni bárki számára, aki kész megosztani fotó- vagy videóalkotásait a nagyközönséggel szeptember 1. és 31. között.

 

 

 

Tudnivalók a pályázatról

A „Víz összeköt” című pályázatot a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ hirdeti meg a Budapest Víz Világtalálkozó 2016 kapcsán együttműködve a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumával hazai és külföldi nevezők számára.  A pályázaton két kategóriában – fotók és videófilmek – lehet pályázni 2000 után készített, minimum 3, maximum 6 képből álló sorozattal vagy maximum 90 másodperces videófilmmel.

A beérkezett alkotásokat Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Horváth Viktor rendező, Lonkai Gabriella, az EMMI politikai tanácsadója, Kovalovszky Dániel fotográfus, valamint Szalontai Ábel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA munkatársa, a Média Intézet igazgatója bírálja el.

A legjobb alkotások értékes nyereményekben részesülnek, az egyes kategóriák első tíz helyezettjei pedig ősszel a Mai Manó Ház által szervezett tárlaton mutatkoznak be a közönség előtt.

Pályázatunk témájának azért választottuk ezt a különleges anyagot, mert rendkívül nagy művészi szabadságot kínál. Azon felül, hogy nélkülözhetetlen az emberiség és az egész természet számára, nagyon egyedi formákban van jelen életünkben. A felhívás pedig remek alkalmat kínál, hogy mindezzel a sokszínűséggel ihletet adjunk minden alkotni vágyó fotósnak és videókészítőnek, és egyúttal felhívjuk a figyelmet e természeti kinccsel kapcsolatos felelősségünkre is” nyilatkozta Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezetője.

A pályázattal kapcsolatos további feltételek és információk a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapján érhetők el.

 

 

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016” azt kívánja elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban.

A konferenciára meghívást kapnak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények, illetve más releváns nemzetközi intézmények, továbbá kormányok, az üzleti és a tudományos élet szakmai képviselői. Az esemény stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel. Az esemény további célja, hogy lökést adjon a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és az ENSZ 21. klímakonferenciáján elfogadott Párizsi Klíma Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósításának és az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformnak.

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.