Gyermekünkkel gyalogosan

(Budaörs, 2016. augusztus 1. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet a következőkben, hogy hogyan fokozható a gyermekkorúak védelme a közúti közlekedés során.

 

A gyalogosan közlekedő gyermekek biztonságának fokozására számos módszer és eszköz kínálkozik.  A legfontosabb területek – az életkor függvényében – az alábbiak lehetnek: rendszeres gondoskodás (felügyelet), közlekedési ismeretszint fejlesztése, veszélyek tudatosítása, észlelhetőség folyamatos biztosítása és persze a személyes példamutatás.

 

Közlekedés a járdán

A szülők (felnőttek) személyes példamutatással, a közlekedési szabályok megtartásával, az alapvető közlekedési ismeretek átadásával, valamint a tudatosság fejlesztésével segíthetik elő azt, hogy gyermekeik közlekedésük során biztonságban legyenek. Gyalogosként az egyik legfontosabb szabály a járdán való közlekedés. Ha nincs járda, akkor a leállósávon, útpadkán vagy kerékpárúton szabad közlekedni. Ahol ezek egyike sincs kiépítve és elkerülhetetlen az úttesten történő gyaloglás, akkor a forgalom irányával szemben, szorosan az út szélén vannak a gyalogosok nagyobb biztonságban.

A szülők, felnőttek részére kifejezetten ajánlott, hogy járdán közlekedéskor a forgalmas út mentén gyaloglás közben az általános iskolás korig (akár 6-8 éves korban is) – különösen a veszélyes helyeken – fogják gyermekük kezét. Ne engedjék őket a járdán sem előre szaladni. Amennyiben a járdát gépjárműkihajtók, vagy más rejtett kijáratok keresztezik, a körülnézés és az óvatosság mellett, ajánlott felhívni a gyermek figyelmét ezek veszélyeire, a körülnézés és az óvatosság fontosságára.

A fokozottabb biztonság érdekében célszerű a járdának az úttesttől távolabb eső részén haladni és ennek fontosságát a gyermekeknek is elmondani.

A babakocsiban tolt kisgyermeket a biztonság érdekében mindig célszerű a megfelelő pántokkal rögzíteni.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.