Wittinghoff Tamás nem írja alá az átadást – Demonstráció az iskolák államosítása ellen Budaörsön

(Budaörs, 2016. június 8. – Budaörsi Infó) Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartottak 2016. június 7-én, este 7 órakor a Városháza előtti téren.

 

 

Több százan gyűltek össze a Városháza előtt tegnap este.

Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója beszédében elmondta, hogy Budaörsön az oktatásügy, az egészségügy és a kultúra mindig az első helyen állt, és áll ebben a városban.

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (15)

Árendás Péter

 

“Gondoljanak bele, hogy egy mai nyolcadikos 50 év múlva még javában dolgozni fog. Most szerzik meg azt a tudást, ami ahhoz szükséges, hogy 20-30-50 év múlva egy emberhez méltó biztonságos életet élhessenek. Többször és többet fog változni a jövő az elkövetkező 50 évben, mint az elmúlt 500-ban.

Kérdés hogy ki döntsön gyermekeink neveléséről, az oktatásáról jövőjéről? …

Rendben van-e az, hogy Magyarországon mindenki lehet iskola fenntartó, egyedül az önkormányzat nem. Miért? Azért, mert a centrális hatalom úgy döntött? Az nem számít, hogy mi szülők, pedagógusok mit akarunk?

 

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (9)

 

A centrális hatalom már letette voksát, ismerjük nevelési, oktatási elveit. Néhány ezek közül:

90%-ban kötelezően előírt tanterv, ami semmilyen teret nem hagy a tanári szabadságnak.

16 éves korra leszállított tankötelezettség, amely során, ha egy fiatal képzési zsákutcába téved, akár egész életét közmunkásként élheti le.

A szakképzés azonnali, szakmai egyeztetés nélküli átalakítása, amely során minimálisra csökkent a közismereti tárgyak óraszáma …

Most amikor az iskoláink totális államosítása ellen tiltakozunk, legalább annyira az önkormányzatiság, a helyi közösségek önrendelkezési jogának megvédéséért állunk ki, világnézetünktől politikai kötődésünktől teljesen függetlenül. …”

 

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (21)

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere elmondta, hogy nem csak mi, budaörsiek érezzük azt, hogy baj van, hanem sokan látják, hogy a legszemélyesebb közügyünk az oktatás, hisz nem csak a gyermekünk sorsa, hanem az egész társadalom sorsa múlik azon, hogy milyen oktatásban fognak azok részesülni a gyerekeink, unokáink.

 

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (24)

Wittinghoff Tamás

 

 

“Ne legyenek illúzióink az állampárti időket idéző központosítás minden területen megtapasztalható. …

Mi itt Budaörsön az elmúlt néhány évben, több mint öt milliárd forintot fordítottunk arra, hogy oktatási intézményt építsünk, bővítsünk, mert ugye bevezették a mindennapos testnevelést, ami egy jó dolog, csak a feltételeket nem vezették be hozzá. Ezért jött létre más településeken a folyosókon futás vagy a lépcsőházban ugrálás tornaórákon.

Mi megvalósítottuk ezeket a létesítményeket, és ezek nem csak az oktatást szolgálják, hanem közösségi terek is. A civil szervezetek, a kulturális egyesületek, a sportegyesületek is használják ezeket a tereket az oktatási időn túl. …

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (23)

Nagyon kicsi a remény arra, hogy bármi változzék, de mégis teszünk valamit azért, hogy kifejezzük azt, hogy nem hagyjuk, nem engedjük azt, hogy a hozzájárulásunk nélkül történjék bármi.

Én elhatároztam azt, – mert majd alá kell írni egy megállapodást az átadásról -, hogy ezt a megállapodást nem fogom aláírni.

Természetesen törvénnyel mindent át lehet írni, egy olyan államban, ahol a jogállamiság megszűnt. Erőből mindent meg lehet tenni, de önként nem adjuk azt, amit mi hoztunk létre. Ha elveszik, természetesen ezt is tudomásul kell vennünk. …

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (10)

 

Azt szeretném kérni, hogy a jövőben is tartsunk össze! Aki nem emeli fel a szavát, aki nem áll ki az álláspontja mellett, azzal bármit meg lehet tenni! Ne hagyjuk azt, hogy velünk ezt tegyék!”

 

Turcsik Viktor, a Hermann Ottó Általános Iskolai igazgatója felszólalásában elmondta, hogy:

Úgy akarunk iskolát csinálni, hogy hónapokig várunk egy zár megjavítására!? Úgy akarunk iskolát csinálni, hogy kilométerekről mondják meg, hogy mit tehetünk, és mit nem!?

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (31)

Turcsik Viktor

 

Úgy akarunk iskolát csinálni, hogy ismeretlenek tologatják a személyi anyagainkat, és hogy központi táblázatokban tervezik meg a hétköznapjainkat, mindezt függetlenül attól, hogy mik a helyi igények, hagyományok, elképzelések?

Mit kapott az iskolám az állami fenntartótól az elmúlt három évben?

Új szabályokat, amiket mire megismertünk, már el is felejthettünk, mert jöttek új szabályok.

Új tantervet, ami nem vált be.

Ingyenes tankönyvet, ami valójában nem ingyenes.

Életpályamodellt, ami igazságtalanságával feszültséget keltett a tantestületen belül.

Valamint egy mobil winchestert és néhány négyzetméter függönyt, ezzel bővült a leltárunk 2013-óta. …

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (7)

 

Mi tiltakoztunk, visszakértük ami a miénk volt, most meg megbüntetnek minket, mint egy rossz gyereket, és elvesznek tőlünk mindent.

Kedves budaörsiek, szeptembertől már nem lesznek iskoláitok. Mi ezt nem kértük, senki nem kérte.

Az állami fenntartás alatt elvesztettük a megbízható partnereinket és beszállítóinkat, az intézményfenntartó 3-6, sőt volt amikor 10 hónap alatt sem fizette ki őket. Fejlesztésről szó sem lehetett. Budaörs város vállalta át a fenntartótól azokat a feladatokat, amitől az iskola színvonalas maradhatott.

2013 óta nincs költségvetésünk, nem tudjuk mire van, mire lesz, és mire nincs pénzünk. 2017-től nem szeretnénk áram és fűtés nélkül maradni. …”

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (27)

 

16_06_07_tuntetes_varoshaza (22)

A tünetésen felszólalt még Tolner József tanár, Ruzsonyi Ágnes szülő, Varró Hajnalka a helyi óvodák nevében, Szép Adrienn és Szakál Katalin, az Illyés pedagógusai.

A következő tüntetés 2016. június 11-én 15 órakor lesz Budapesten a Várkert Bazárnál.

A beszédeket követően az összegyűlt tömeg együtt énekelte el Koncz Zsuzsa Miért hagyjuk, hogy így legyen című dalát.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.