Wittinghoff Tamás: A demokrácia felszámolását jóérzésű állampolgár nem támogathatja

(Budaörs, 2016. június 7. – Budaörsi Infó) Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak 2016. június 7-én, este 7 órakor a Városháza előtti téren. Wittinghoff Tamás polgármester Balogh Zoltánnal, az Emberi Erőforrás miniszterével és Palkovits László oktatási államtitkárral is folytatott megbeszélést az oktatási rendszer totális államosításával kapcsolatban.

 

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a beszélgetésekből az derült ki, hogy ők is érzik és értik a problémát.

 

„Balogh Zoltán maga fogalmazott úgy, hogy túltolták a biciklit. Most a miniszterelnök döntése alapján a szakadékba is lökik azt a kerékpárt.

Elvették a fentartási lehetőséget azoktól az önkormányzatoktól, akik jól teljesítenek, ez ellen Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikai szakértője, a XII. kerületi polgármester is tiltakozott.

Azt látom, hogy a főváros összes kerülete tiltakozik. A Magyar Önkormányzatok Szövetségén belül azt látom, hogy különböző pártállású fideszes, független, KDNP-s polgármesterek is mélyen fel vannak ezen háborodva.

Az állítás ugyanis az volt, hogy a vegyes rendszer problémáját, nem a vegyes rendszer okozta, hanem az, hogy az önkormányzatokat elkezdték kiszorítani az intézmény fentartásából.

Következésképpen nem az a probléma, hogy az egyik fenntart és a másik működtet. Az átlag állampolgár azt pontosan érti, hogy az egyik az oktatáshoz kapcsolódó feladatokat, a másik az intézmény épületének hűtését, fenntartását, karbantartását jelenti.

Budaörs ameddig még működtető tudott lenni, és azok a települések amelyek felelősséget éreztek legalább a működtetésen keresztül, tudtak az oktatási feladatokhoz is számtalan eszközt nyújtani, ezt többszáz millió forintott jelentett. Most ezt is el akarják vonni, és azt, hogy az intézményeket a civil szervezeteink különböző feladatokra használják, azt is meg akarják szüntetni!

Az államtitkár úrral és a miniszterrel történt beszélgetés során is az derült ki, hogy ők is gondolkodtak olyan lehetőségekben, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a feladatot el tudják látni, visszakapják a fenntartást.

Viszont nyilvánvaló, hogy a kormány döntése, a miniszterelnök döntése ellentétes ezzel, ő alapvetően nem hisz és nem bízik az önkotmányzatokban, és mindent centralizálni akar.

Ez visszalépés a régi tanácsrendszerhez, a régi kádári egypártrendszernek a legrosszabb hagyományai köszönnek vissza.

Azt látom, hogy az önormányzatok – még a kormánypárti vezetésűek is – úgy vannak vele, hogy már nem bíznak az államban, a kormányban, mert látják hogy az oktatás, az egészségügy és a szemétszállítás rendszerében is káoszt okoztak.

Kiürítik az önkormányzatiságot, ami a helyi önrendelkezés vége, az autónómiánk vége, az pedig a demokráciánk alapja, és a demokrácia felszámolását jóérzésű állampolgár nem támogathatja.”

 

2016. június 7-én este 7 órakor a Városháza előtti téren demonstrálnak a budaörsi oktatási intézmények és a hozzájuk csatlakozók.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.