Okosmérési mintaprojekthez várják a jelentkezőket

Okosmérési programja keretében pályázatot hirdet a KOM Központi Okos Mérés Zrt. első körben állami és versenypiaci szereplőknek, amelyek részt vennének partnerként az Intelligens Hálózat mintaprojekt egyéves tesztidőszakában.

 

A társaság közleményében elmondta, hogy összesen mintegy húszezer mérőt szerelnek fel, ezekből a legtöbb az áramfogyasztást méri, de gáz- és vízmérők is vannak az okos mérők között.

Az önkormányzatoknak, közintézményeknek, irodaházaknak, illetve ipari parkoknak szóló pályázatok a KOM Zrt. honlapján érhetők el. A partnerek jelölik majd ki az eszközök helyét, így kerülhetnek mérők iskolákba, önkormányzati létesítményekbe, a kkv-szektorba vagy a lakossághoz. Az adatgyűjtés a tesztidőszak egyéves időszakában folyik majd.

A mintaprojekt célja olyan mérési infrastruktúra kialakítása és tesztelése, amely hozzájárulhat az energiarendszer modernizálásához, a felhasználók energiahatékonyságának és takarékosságának növeléséhez, valamint a rendszerszabályozási problémák kezeléséhez és a rendszerszintű veszteségek csökkentéséhez – írják a közleményben.

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, amelynek legfőbb feladata a központi intelligens hálózati mintaprojekt megvalósítása. Erre a magyar állam által benyújtott és az Európai Bizottság által jóváhagyott nemzeti terv részeként kerül sor, finanszírozása a derogációs kvótakiosztásból származó támogatásból történik. (MTI)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.