A MÖSZ polgármesteri Tagozata Wittinghoff Tamást választotta elnökének

(Budaörs, 2016. február 18. – Budaörsi Infó) Megalakult a MÖSZ Polgármesteri Tagozata – A szervezet Wittinghoff Tamást választotta elnökének.

 

 

Megtartotta évnyitó Küldöttgyűlését a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Gémesi György ismertette a szervezet elmúlt évben végzett munkáját, majd a MÖSZ nemzetközi téren, illetve a közoktatás területén végzett szakértői tevékenységéről hangzottak el beszámolók.

A küldöttek határoztak a MÖSZ Polgármesteri Tagozata megalakításáról, amely nyitott minden magyar település polgármestere és alpolgármestere számára.

A Tagozat Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét választotta elnökének.

Gémesi György elnöki beszámolójában elsőként a szövetség önkormányzati érdekvédelemmel kapcsolatos tevékenységét ismertette. Mint elmondta, a kormány és az önkormányzati szövetségek között látszategyeztetés zajlik, a települések és a szakmai szervezetek véleményét nem veszik figyelembe a döntéseknél, így országos, nagy horderejű kérdésekben is gyakran születnek olyan, előzetes számítások és hatásvizsgálatok nélküli átgondolatlan döntések, mint például az oktatás államosítása, az építési törvény módosítása vagy a hulladékgazdálkodás rendszerszintű átalakítása.

A MÖSZ kapcsolata a társszövetségek mindegyikével jó, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével folyamatos a szakmai együttműködés. A MÖSZ 2015-ös rendezvényei közül kiemelkedik a szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi konferencia, ahol emlékéremmel köszönték meg mind a 165 még hivatalban lévő rendszerváltó polgármester munkáját. Széleskörű érdeklődést váltott ki a MÖSZ migrációs konferenciája, de a megyei vidékfejlesztési konzultáció-sorozat állomásain is közel ezer polgármester vett részt. Az idei tervek közül a Magyar Polgármesterek XI. Világtalálkozóját emelte ki.

A szövetség pénzügyi beszámolója után Ribányi József, a MÖSZ társelnöke, a Régiók Bizottsága magyar delegációjának vezetője beszélt a szövetség nemzetközi aktivitásáról, majd Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban (KÉT) szerzett tapasztalatait osztotta meg a küldöttekkel. Mint elmondta, az érdekegyeztetés a KÉT-ben is formális, a pedagógus szakma és az önkormányzatok részéről elhangzó vélemények nem jelennek meg az elkészült határozatokban, törvényekben.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a MÖSZ társelnöke települése példáján keresztül világított rá mindazokra a nehézségekre, amelyekkel egy átlagos magyarországi kistelepülésnek ma szembe kell néznie.

A kevés munkalehetőség és a sok, sokszor 40 évesen először munkába álló közfoglalkoztatott mellett súlyos gond az alulfinanszírozottság: az összes helyi bevételt elviszi a kötelező feladatok ellátása, de még így is mintegy 30 milliós hiánnyal kell számolni.

A hivatalban öt alulfizetett köztisztviselő dolgozik napi 10-11 órát, a jó szakemberek elvándorolnak, az óvoda vezetője többet keres a polgármesternél, holott az ő fizetése sem magas.

A háziorvost minden lehetséges eszközzel támogatják – például ingyenes rendelőt biztosítanak számára, fizetik a közüzemi számlákat –, hogy a településen tudják tartani. „Egy 3000 fős település még homályosan sem látszik a kormány szemüvegén keresztül” – állapította meg. „De vajon Magyarország mit szólna, ha az Európai Unióban úgy gondolnák, hogy a kis országokat nem kell figyelembe venni a döntések meghozatalakor?” – tette fel a költői kérdést.

A beszámolók és az előadások után megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetségének Polgármesteri Tagozata, melynek célja lehetőséget adni a települések vezetőinek arra, hogy az önkormányzatokat érintő különböző kérdésekben nagyobb hangsúllyal fejezhessék ki véleményüket.

A minden magyar település polgármestere és alpolgármestere számára nyitott szervezet Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét választotta elnökének.

A Szövetség és a Tagozat közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben a településeket érintő jelenlegi legégetőbb problémákra, illetve az önkormányzatiság egészét fenyegető veszélyekre hívják fel a figyelmet.

(Forrás: moszlap.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.