10+1 tipp, ami segít, hogy letedd a cigit

Te is dohányzol? Többször próbáltál már leszokni, de eddig még nem sikerült? Sosem késő! Próbáld meg még egyszer, mi pedig segítünk, hogy biztosan sikerüljön! 10+1 tanács a leszokáshoz.

 

A legtöbb embernek van valamilyen káros szenvedélye, szokása. Van, aki a csokoládé rabja, más órákig lóg a közösségi oldalakon, de vannak komolyabb függőségek is. Ezek sorába tartozik a dohányzás is, ami a legtöbb rossz szokással ellentétben nem csak a saját, de mások egészségét is károsítja.

A dohányzás ráadásul fizikai és pszichikai függőség egyszerre, ezért nagyon nehéz letenni a cigarettát: még ha meg is birkózol a nikotin-elvonási tünetekkel, akkor is hiányozni fog stresszoldó hatása, a közösségi dohányzás varázsa, vagy csak egyszerűen a füst hangulata.

Mi most összeszedtünk neked 10+1 módszert, ami segíthet, hogy leküzdd ezeket a tüneteket és végleg megszabadulj a cigarettától!

1.    Jelölj ki egy határidőt!

Ahogy a közmondás is tartja: „Ha nem lennének utolsó pillanatok, soha semmi nem készülne el a világon.”

Minden tevékenységet meg tud sürgetni, egy ilyen dátum. Jelölj ki magadnak egy határidőt! Mondjuk valami ilyesmit: „mostantól számított két hét múlva, már biztosan nem fogok rágyújtani”. Fontos, hogy ez a határidő reális és tartható legyen, számold hozzá a felkészülési időszakot is – lásd lentebb.

2.    Változtass a hozzáállásodon!

A legtöbb dolog fejben dől el. Határozd el magad! „Le fogok szokni a cigiről”. Segíthet, ha írsz magadnak egy listát. Ezen sorolj fel minden indokot, ami eszedbe jut, amiért le akarod tenni a cigit. Igyekezz minél személyesebb, számodra minél fontosabb okokat összegyűjteni, később pedig vedd elő a listát, akár minden nap!

Ha van kedved, írhatsz pro-kontra listát is: biztos, hogy a dohányzás mellett kevesebb észérv szól, mint ellene!

3.    Tudd meg, hogy mikor gyújtasz rá!

Legalább egy hétig írj fel minden egyes szál cigarettát, amit elszívsz. Azt is jegyezd fel, hogy éppen mit csináltál, amikor rágyújtottál, és hogy milyen erős volt a vágy egy 1-5-ig terjedő skálán. Ez később sokat segíthet a leszokás során.

4.    Használd a félelmet!

Tartasz attól, hogy megint nem fog sikerülni? Vagy éppen attól félsz, hogy sikerülni fog?

Semmi baj, félelmeid teljesen természetesek, hiszen a leszokás egy életmódváltás: nagy döntés.
Használd a félelmet extra energiaként, amit a leszokásra fordíthatsz. Koncentrálj!

5.    Változtass a szokásaidon!

Még mielőtt letennéd a cigarettát, érdemes felvenned néhány új szokást, ami átsegít majd a következő heteken:

Valaki felidegesít? Ne gyújts rá rögtön! Várj 5 percet, hátha meg tudod majd állni.
Próbáld egy kicsivel távolabb tartani a cigit, hogy ne legyenek karnyújtásnyira!
Jelölj ki néhány dohányzóhelyet magadnak, és csak ott gyújts rá, máshol ne!
Próbáld meg minél később meggyújtani a nap első cigarettáját, és igyekezz a tegnapinál kevesebb szálat elszívni!

 

6.    Rágyújtanál? Tedd helyette a következők valamelyikét:

Vegyél mély levegőt!
Igyál sok vizet!
Tereld el a figyelmed!
Hívd fel egy barátodat!
Tornázz!
7.    Figyelj az elvonási tünetekre!

A cigaretta elhagyása többféle elvonási tünettel járhat. Ilyen a fejfájás, álmosság, nehézkes koncentráció, köhögés, súlygyarapodás, ingerültség, levertség. A „kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét” mondat most tényleg hasznos lehet, a tünetek erőssége ugyanis különböző módszerekkel csökkenthető.

8.    Készítsd túlélőcsomagot!

Légy olyan, mint Bear Grylls, készülj fel a harcra! A túlélőcsomagod tartalmazza a következőket: kemény cukorka, rágógumi, stresszlabda, fogpiszkáló.

9.    Készíts terveket!

A dohányzás egy szokás, még ha rossz is. Mi lenne, ha megpróbálnád helyettesíteni valami mással? Találj ki helyette egészségesebb pótcselekvéseket! „A dohányzás helyett … fogok”. A „…” helyére kerülhet bármi: séta, futás, úszás, főzés, kézimunka, nyelvtanulás, olvasás, stb.

10.    Figyelj oda a leszokás napján!

Kísérd külön figyelemmel a napot, amikor leszoksz a dohányzásról. Tüntesd el a cigit mindenhonnan! A kocsiból, a lakás minden pontjáról, titkos helyekről! Legyél elfoglalt egész nap, és kövesd a 6-os pontban leírtakat!

+1: Jutalmazd meg magad!

Nem is gondolnád, hogy mennyi pénzedet emészti fel a dohányzás. Vegyél egy perselyt, és minden nap dobd be azt a pénzt, amit nem költöttél cigire. Időről-időre lepd meg magad valamivel ebből a keretből! A pozitív megerősítés segít a leszokásban.

Természetesen a fenti tippek nem váltják ki az elszántságot és az akaraterőt, de segíthetnek abban, hogy a leszokás ne egy rémálommal érjen fel.

Gondolj arra, mennyi mindent nyert ezzel a szervezeted!

 

(forrás: egeszsegmagazin.com)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.