Facebook, avagy az érzelmi WC – Hamarosan

(Budaörs, 2016. február 10. – Budaörsi Infó) 2016. február 8-án, a Budaörsi Infó ismét nyilvános interjút szervezett a Városi Ifjúsági Klubban. A téma most nem a házasság előtti szex, hanem a Facebook, és az ott “megélt” kapcsolatok voltak.

 

 

A beszélgetés családias légkörben, ám nem kevés egymással homlokegyenest ellentétes vélemények ütközésével zajlott. A teljes interjút 2016. február 14-én, Valentin napkor olvashatják hírportálunkon.

 

nyilvanosinterju_facebook33

Nyilvános interjú – 2016. február 8.

 

Addig is néhány érdekesség a Facebookkal kapcsolatban.

 

Önök tudták, hogy:

1. A Facebook több mint 350 millió aktív felhasználóval rendelkezik. Több mint 35 millió felhasználó frissíti állapotát naponta,
több mint 55 millió üzenettel.

2. Több mint 2,5 milliárd képet töltenek fel a felhasználók a Facebook-ra havonta.

3. Egy átlagos Facebook-felhasználó 130 ismerőssel rendelkezik és havi 8 másik felhasználót jelöl meg ismerőseként.

4. A 18 év alattiak körében a Facebook a harmadik helyet érte el 2009-ben a kereséseket tekintve a Google és a Youtube mögött.

5. Egy felmérés szerint a munkahelyekre jelentkezők felvételét elbírálók 10%-a elismerte, hogy közösségi oldalakat használtak fel (pl.: Facebook), hogy a jelöltekről még többet megtudjanak. A bírálók 38%-át negatívan érintették az ott látottak a jelentkező személy megítélésében.

6. A Facebook nem csupán felülmúlta a MySpace forgalmát, de az egész USA-ban a második legnépszerűbb oldal a Google mögött.

7. Az amerikaiak 13,9 milliárd percet töltenek évente a Facebook-on, 5 milliárd percet a MySpace-n.

8. 2003-ban a Harvard egyetem hallgatója Mark Zuckerberg létrehozta a Facemash-t, ahol egyetemisták fotóit helyezte el az oldalakon, amiket értékelni lehetett. Zuckerberg később a Facemash-t a mára már mindenhol ismert és elérhető Facebook-ra cserélte.

9. 2008-ban egy Lauren Michaels nevű nő létrehozott egy “I need Sex” nevű csoportot. Tíz percen belül 35 tagja lett a csoportnak és később körülbelül 100 emberrel a csoportból valójában is szexuális kapcsolatot létesített. A csoportot végül törölték.

10. Ha a Facebbok egy ország lenne, akkor az ötödik legnagyobb ország volna Kína, India, az USA és Indonézia után.

 

facebook_2014

11. 2009-ben egy egészségügyi alkalmazott egy bűncselekmény helyszínén egy mobiltelefonnal lefotózta egy new york-i nő holttestét, akit megvertek és megfojtottak. A képet feltöltötte a saját Facebook profiljára. Később letartóztatták kötelességszegés vádja miatt és kirúgták az állásából.

12. Az angol katolikus egyház feje figyelmeztetett, hogy a Facebook és a MySpace használata a gyerekek öngyilkosságához vezethet, mert ezek az oldalak átmeneti kapcsolatok építésére ösztönzik őket, és elszigetelik őket valódi közösségi életüktől.

13. Facebook-on megtalálhatók evészavarral foglalkozó csoportok, például: “Quod me nutrit me destruit” (Amit eszem, az pusztít el). Az ehhez hasonló csoportok jellemzően anonimak az interneten, a Facebook mégis nyilvánossá és mindenki számára elérhetővé teszi őket.

14. A New Oxford Dictionary bejelentette, hogy a 2009-es év legdivatosabb szava “unfriend”. Ami azt jelenti, hogy valaki eltávolít egy másik személyt a baráti listájáról egy közösségi oldalon, például Facebook-on. A szó kapcsán némi vita alakult ki: legyen inkább “defriend” az “unfriend” helyett.

15. Egy Pennsylvania-ban élő férfit azért tartóztattak le, mert nyíltan a Facebook-on kérte saját 13 éves lányát szaxuális kapcsolat létesítésére.

16. Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a Facebook használók átlagosan stresszmentesebb életet élnek, mint az Facebook-ot nem használó emberek.

17. A Facebook eredetileg főiskolai hallgatók számára jött létre, mára azonban a használók 60%-a 26 éven felüli.

18. Az átlagos Facebook felhasználó naponta több mint 55 percet tölt az oldalon. Havonta átlagosan 9 alkalommal használja a Like gombot, és 25 kommentet ír.

19. A Facebook használók körülbelül 70%-a az USA-n kívül él.

20. Az alapító/tulajdonos Mark Zuckerberg 25 éves korában a világ legfiatalabb milliárdosa lett (1,5 milliárd dollárral).

 

facebook0000

 

21. Szíria, Kína, Vietnam és Irán betiltotta országában a Facebook használatát.

22. 2009 decemberében több mint 250 millió aktív felhasználója volt a Facebook-nak, míg 2004 decemberében csupán 1 millió.

23. A felhasználók által közzétett információk – mint a profilképek, nevek, városok, és minden más információ – elérhetők a fejlesztők számára, akik különböző alkalmazásokat fejlesztettek a Facebook felhasználók számára.

24. Az első, aki a Facebook-ba fektette pénzét a PayPal alapítója Peter Thiel. 2004 júniusában 500 ezer dollárt fektetett a vállalkozásba.

25. 2005-ben Kelet-Ázsia leggazdagabb embere Li Hu Shung 120 milió dollárt fektetett be a Facebook-ba.

26. 2009 szeptemberében Zuckerberg bejelentette, hogy ez volt az első olyan időszak a Facebook történetében, amit nyereséggel zárt, vagyis több bevétele lett, mint amennyi pénzt elköltött.

27. A Lamebook.com egy rendszeresen frissített oldal, ami vicces Facebook hozzászólásokat mutat be.

28. Floridában az Igazságügyi Etikai Tanácsadó Bizottság úgy határozott, hogy a floridai bírák és ügyvédek nem lehetnek egymás barátai a Facabook-on.

29. A Facebook leggyorsabban növekvő bázisát az Egyesült Államokban élő 55 év feletti nők alkotják.

30. 2009 májusában egy orosz befektető cég, a Digital Sky Technologies 200 millió dollár fejében 1,96%-os részesedést vásárolt a Facebook-ból.

 

facebook2

 

31. Tyler és Cameron Winklevoss állítják, hogy Zuckerberg ellopta az ötletüket, miközben felbérelték őt a saját honlapuk elkészítésére (Harvard Connect). Az ügy egy nyilvánosságra nem hozott pénzösszeggel megoldódott.

32. Amikor 2009-ben a Facebook megváltoztatta a felhasználók adataira vonatkozó biztonsági szintet, Zuckerberg privát fényképei – amiken félmeztelenül egy Teddy mackót szorongatva “kétes” állapotban látható – nyilvánosságra kerültek, elérhetővé váltak a felhasználók számára.

33. A rendőrség egyre gyakrabban használja fel a Facebook-ot gyanúsított bűnözők elfogására.

34. A “gaydar” nevű szoftver segítségével (az MIT fejlesztésében készült) egyszerűen listázható a meleg férfiak profilja a Facebook-on, akár publikus profillal rendelkeznek, akár nem.

35. 2009 januárjában egy reklám kampány keretében (WHOPPER áldozat) a Burger King minden olyan Facebook felhasználónak ingyen szendvicset adott, aki 10 addigi Facebook barátját törli a baráti listájáról. A törölt barátok később egy üzenetet kaptak, amiben tájékoztatták őket, hogy egy ingyen hamburgerért törölte őket addigi barátjuk.

36. Az USA-ban élő Facebook felhasználók 11%-a afroamerikai, 9%-a latinamerikai, 6%-a ázsiai, ami hűen tükrözi az amerikai lakosság arányait.

37. Egy kanadai 20 éves IBM alkalmazott elvesztette betegszabadsága alatt kapott fizetését, mert a biztosítója a Facebook oldalán “vidám” fényképeket talált miközben ő állítólag depresszió miatt tartózkodott betegszabadságon.

38. A lányok hajlamosak lehetnek a szorongásra és depresszióra, ha túl sokat beszélnek barátaikkal a Facebook-on. A gyakori beszélgetés egészségtelen megszállottsághoz vezethet.

39. 2009. július 1-jén nem sokkal Michael Jackson halála után az ő oldala lett a legnépszerűbb oldal a Facebook-on. Korábban a legnépszerűbb Obama elnök volt.

40. Ausztráliban egy érvényes protokoll, hogy a bírósági hirdetményeket a vádlottak a Facebook oldalukon kaphassák meg. A Facebook-on kiadott idézés jogilag kötelező érvényű.

41. Egy Facebook-post 2009-ben veseadományozáshoz vezetett.

42. A Farmville több, mint 60 millió játékossal büszkélkedhet. A Zynga – a Farmiville, Mafia Wars és több más Facebook játék készítője – több, mint 200 millió dollár éves bevételre tesz szert.

43. Az Amerikai Egyesült Államokban a 13 és 17 év közötti fiatalok 54,7%-a rendelkezik Facebook profillal.

44. Több, mint 800 ezer fejlesztő készít alkalmazásokat a Facebook-ra.

Facebook_Like

 

(Budaörsi Infó/facts.randomhistory.com)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.