Megkezdődött a narancsháború az olaszországi Ivreában

Az olaszországi karnevál egyik fő eseményének számít a piemonti Ivreában vasárnap kezdődött narancsháború, amelyen a déli gyümölcsöt használják fegyverként. Velence városa is megtelt turistákkal a karnevál utolsó hétvégéjén.

 

A Torinóhoz közeli város főterén és utcáin ötvennégy szekér vonul fel, ezekről a várost elnyomó zsarnok katonái (sisakkal a fejükön) naranccsal veszik célba a gyalogosan harcoló népet, amely szintén naranccsal válaszol. Hatszáz mázsa narancs vérzik el Ivrea utcakövein. A gyümölcs a dél-olaszországi Calabriából és Szicíliából érkezik és olyan selejt narancsról van szó, amelyet egyébként nem tudnak értékesíteni.

Az ivreai narancsháború első napján hetvenen sérültek meg. A legsúlyosabb eset egy láb- és egy orrtörés volt.

 

narancshaboru_ivrea_piemonot2_olaszo_2016

 

Az 1808-tól ismétlődő ivreai narancsháború több tízezer olasz és külföldi turistát vonz, és a hagyomány szerint húshagyó keddig tart. Csak vasárnap tizenhatezren dobálták egymást naranccsal, felük fizetős turista volt. A háborúba szóló “belépőjegy” nyolc euróba kerül.

Velencében szombaton százharmincezren, vasárnap nyolcvanezren voltak kíváncsiak a karneváli eseményekre az esős idő ellenére. Vasárnap a Szent Márk téri harangtoronyból Saturnino olasz popzenész “ereszkedett le” kalóz jelmezben. A Szent Márk térre öt ellenőrzési ponton keresztül engedték be a látogatókat, akiknek hatósági felszólításra el kellett távolítaniuk az arcukat elfedő maszkot is, ha ez lehetséges volt.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.