Taxistüntetés – BRFK: péntek éjfélig folytatódhat a demonstráció

A rendőrség tudomásul vette a taxisok bejelentését, így a demonstráció folytatódhat január 22-én éjfélig – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) honlapján.

 

A tájékoztatás szerint Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésében továbbra is rendőrök irányítják a forgalmat. A csomópontban a gépjárművek egy-egy forgalmi sávon közlekedhetnek.

A taxisok hétfő reggel óta akadályozzák a forgalmat az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozva.

 

 

 

A Franciaországban betiltott Uber a taxisofőröknek is megnyitná a szolgáltatását

 

Párizs, 2016. január 20., szerda (MTI) – A Franciaországban betiltott Uber közösségi személyszállító szolgáltatás a taxisok számára is meg akarja nyitni az elektronikus foglalás lehetőségét – közölte szerdán Thibaud Simphal, az amerikai cég francia leányvállalatának igazgatója.

A bejelentés előzménye, hogy a francia alkotmánytanács kimondta: egy taxisofőr vezethet telefonon vagy interneten előre megrendelhető személyszállító járműveket (VTC) is. Ez utóbbiból az elmúlt évtizedben, még az Uber megjelenése előtt, több mint 10 ezer állt forgalomba Franciaországban, s a taxiknál alacsonyabb áron kínálják a szolgáltatásaikat.

“Tekintettel erre a helyzetre, mi azt szeretnék, ha az Uber megnyílna a taxisok számára, ők is használhatnák a platformot” – mondta egy párizsi sajtótájékoztatón az Uber vezetője. Ugyanakkor hozzátette, hogy a taxikat az Ubernél egy VTC-k számára fenntartott platformon lehetne csak foglalni VTC-ként, és nem taxiként.

Az Uber vezetőjének bejelentése néhány nappal azelőtt történt, hogy a taxisok országos megmozdulást rendeznek a teljes VTC ágazat ellen.

A taxisok egyik legfőbb szakszervezete szerint az Uber ismételten megpróbálja megkerülni a szabályozást azzal, hogy azt sugallja: bárkiből lehet VTC-sofőr hivatalos engedély nélkül.

Az Uber tavaly júliusban felfüggesztette a mobiltelefonos alkalmazásának működését Franciaországban, miután a taxisok, sokszor erőszakba forduló megmozdulásokat szerveztek sofőrjeik ellen országszerte.

Az amerikai központú Uber ellen 2014 novemberében indult előzetes vizsgálat megtévesztő kereskedelmi gyakorlat gyanújával, miután a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése  is a rendszeren keresztül történik, de a felhasználók nem fizetik be a kötelező járulékokat és adókat.

Az alkotmánytanács szeptemberben végleg betiltotta az alkalmazást, a párizsi büntetőbíróság pedig februárban hoz ítéletet a szolgáltatás és két vezetője ügyében, akiket a taxis hivatás törvénytelen űzésében való bűnrészesség és törvénytelen adatkezelés gyanúja miatt is felelősségre vonják. Az Uber eközben az Európai Bizottságnál tett panaszt Franciaország ellen.

Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi van, ebből csak 20 ezer Párizsban. Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett. Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) között mozog.

 

 


London nem akadályozza az Uber működését

London, 2016. január 20., szerda (MTI) – London nem gördít akadályokat a fejlődés útjába, nem nehezíti meg az Uber működését – írja a Bloomberg hírügynökség.

Boris Johnson London polgármestere elállt a városnak attól a kezdeményezésétől, hogy öt perces késleltetést kényszerítsenek rá a fuvarmegosztó szolgáltatás internetes rendeléseire.

A polgármester megfogalmazása szerint a javaslat nem lenne sem praktikus, sem kivitelezhető. “Nem lehet megállítani a technológiai fejlődést. Nem lehet visszafordítani az idő kerekét, nem lehet visszacsinálni az internetet” – fogalmazott Boris Johnson.

A londoni taxi társaságok tisztességtelen versenyre hivatkozva jogi és szabályozási akadályok tömkelegét állították volna a becslések szerint Londonban mintegy 20 ezer sofőrrel rendelkező Uber fuvarmegosztó szolgáltatás elé.
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-20/uber-defeats-london-bid-to-impose-five-minute-ride-delay

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.