„Tudna segíteni, kérem?” – Hasznos tanácsok bűnözők ellen

Az autópályákon egyre több, úgynevezett trükkös lopás történik. Sok eset nem jut a hatóságok tudomására, ugyanis a sértettek inkább nem tesznek feljelentést, nem adnak jelzést a sérelmükre elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatosan. A bűnelkövetők többsége külföldi állampolgár, akik legtöbbször nagy és drága autókban ülve cserkészik be gyanútlan áldozataikat.

 

Nem véletlen, hogy az autópálya a bűnözők egyik kedvenc helyszíne.

Az autópályákon elkövetett bűncselekményt rendszerint kevesen látják, az elkövetők sokkal szabadabban tudnak mozogni és a bűncselekmény elkövetése után gyorsan el tudják hagyni a helyszínt.

 

A leggyakoribb módszerek:

– Az úgynevezett integetős trükknél a bűnözők általában a pihenőhelyeken, a benzinkútnál választják ki autózó áldozatukat, akinek – miközben bent fizet – kiszúrják vagy leeresztik az egyik kerékgumiját, majd követik őt, és menet közben integetnek neki, hogy defektje van, álljon meg! Az út szélére húzódó áldozat sérelmére ekkor követik el a bűncselekményt. A segítőkésznek tűnő elkövetők autója szorosan a másik mögé áll. Úgy tűnik, hogy a tettes egyedül van, ám egyikük a hátsó ülésen fekszik. Miközben társa és a megállított sofőr az autó kerekét nézegetik, a hátsó ülésen fekvő kiszáll, odaoson az előtte álló autóhoz – persze a jármű túloldalán – észrevétlenül kinyitja az ajtaját, és kiveszi az értékeket. Ez az egész alig 10-15 másodpercig tart.

A sértettek legtöbbször már csak később veszik észre, hogy a kézitáska, különböző értékek eltűntek az autóból. Ez akár több 100 km-re is lehet az elkövetés helyszínétől és több óra is eltelhet az észlelést követően.

 

– Éjszaka az úgynevezett térképes módszerrel dolgoznak az elkövetők. Ilyenkor a bűnözők parkolókban mennek oda a gyanútlan autósokhoz, hogy megkérdezzék, merre is kell menniük. Ám a sötét miatt a térkép csak az autó fényszórója előtt látható, ezért a saját kocsija elé csalják az áldozatot. A szembe vakító lámpa miatt semmit nem látni az autó hátuljából. Ezt kihasználva a bűnözők a hátsó ülésen lévő értékeket tulajdonítják el.

 

– Benzinkúton gyakori elkövetési módszer, hogy az elkövetők a tankolás alatt a közelből figyelnek, és ha tankolást követően a tulaj „csak beszalad fizetni” és a gépjárművet őrizetlenül hagyva nem zárja be, a gyorsan elvihető értékeket tulajdonítják el. Jó esetben ez a téli időszakban „csak” egy kabát vagy táska, de előfordulhat pénztárca, iratok, de akár az egész gépjárművet is ellophatják a benne hagyott kulccsal.

 

Az áldozatok többsége is külföldi, főleg a nyugatról hazafelé tartó vendégmunkásokat károsíthatják meg a fenti módszerek valamelyikével, de a trükköknek se szeri, se száma. Például előfordulhat, hogy a tettesek direkt nekikoccannak az áldozat kocsijának, hogy így kényszerítsék megállásra.

Van, aki az úgynevezett tüzes módszerre esküszik. Ilyenkor  az elkövetők azt mutogatják a kiszemelt az autópályán közlekedő áldozatnak, hogy izzik a fék, tűz keletkezett, ezért meg kell állnia. De volt már olyan eset is, hogy a lopást elkövetők közúti ellenőrzést imitáltak és így állították félre a sértettet.

 

Néhány fontos tanács:

Idegeneknek sose álljanak meg, amennyiben mégis, legyenek körültekintőek és az értékeikre mindig vigyázzanak, a járművet erre a rövid időre is zárják le! Ha van utastársuk, akkor ő feltétlenül maradjon bent a gépkocsiban, hiszen ezzel meg lehet akadályozni, hogy a tettestársak az őrizetlenül hagyott értékeket megszerezzék!

Ha megtörtént a baj, hívja azonnal a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámokat, és igyekezzen a lehető legrészletesebb leírást adni az elkövetés körülményeiről, a tettesekről és az általuk használt járműről!

 

INGYENES RENDŐRSÉGI SEGÉLYHÍVÓ: 107, 112

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.