I. Urbs Nostra helytörténeti vetélkedő Budaörsön


(Budaörs, 2015. november 19. – Budaörsi Infó) A Szent Benedek Iskola budaörsi tagintézménye idén először szervezi meg az Urbs Nostra helytörténeti vetélkedőt. A versenyen 3 budaörsi általános iskola méri össze a tudását.

 

 

Budaörs várossá válásának 30. évfordulója alkalmából a Szent Benedek Gimnázium elindított egy olyan hiánypótló vetélkedőt, amely településünk múltját kívánja megismertetni, értékeit közelebb hozni a budaörsi általános iskolásokhoz.

Az Urbs Nostra döntője 2015. november 24-én, kedden 15 órakor lesz az Esze Tamás u. 3. szám alatti bencés középiskolában.

 

Az I. Urbs Nostra budaörsi helytörténeti vetélkedő a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Budaörsi Szent Benedek Alapítvány közös szervezésében valósul meg.

A vetélkedő témája: Budaörs története a kezdetektől 1986. január 1-ig.

Támogatók: Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár Budaörs és a Jakob Bleyer Heimatmuseum.

A versenyen részt vehetnek a budaörsi általános iskolákba járó 7–8. évfolyamos diákok. A legfeljebb 4 fős csapatok iskolájukat képviselik a döntőben.

 

A vetélkedő menete:

Az első forduló (selejtező) feladatsorát előzetesen postán küldik ki az iskolák számára, amelynek kitöltetésével a szaktanár kijelölheti a versenyen induló diákokat. A második forduló keretében egy számítógépes prezentációt kérnek elkészíteni az alábbi témák közül egyet kiválasztva:

– Budaörs a római korban

– Szülőföldünk Budaörs

– Budaörs és a borászat

– Budaörs és a természet

– Budaörs és a sváb kultúra

– Budaörs iskolái

A prezentáció szóban történő előadására a döntőben lesz mód csapatonként legfeljebb 5 perc időtartamban.

A döntő a Szent Benedek Iskolában 2015. november 24-én kerül megrendezésre, amelyre iskolánként legfeljebb 2 csapat nevezhet. A döntőre el kell hozni a második fordulóban elkészített prezentációkat.

A döntő feladatai a megadott forrásokból vett játékos kérdésekből állnak. Megfejtésükhöz kreativitást, csapatjátékot, kevés lexikális tudást várnak el a szervezők. A döntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek. Felkészítő tanáraikat a döntő ideje alatt rendezendő fogadásra invitálják.

 

A csapatok döntőjére felkért zsűritagok:

Dr. Gajdos-Frank Katalin, a Jakob Bleyer Heimatmuseum igazgatója,

Filipszky István, a gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár igazgatója,

Dr. Czuczor Gergely, a Szent Benedek Iskola Budaörsi Tagintézményének igazgatója

 

A felkészüléshez ajánlott szakirodalom:

– Dr. Riedl Ferenc: Szülőföldünk Budaörs, Budaörser Heimatbuch, A mai Budaörs. Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata, reprint 2008.

– Filipszky István-Grósz András: Budaörsi Lexikon. Budaörs Város Önkormányzata, 2009.

– Czuczor Gergely-Grósz András: A budaörsi római katolikus plébániatemplom. BNNÖ, 2009.

 

Az Urbs Nostra Helytörténeti Vetélkedőről további információ kérhető a Szent Benedek Iskolától (czuczor.gergely@szbi.hu).

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.