Jubileumi 25 kérdéses interjú – Wittinghoff Tamás negyedszázada Budaörs élén

(Budaörs, 2015. október 22. – Budaörsi Infó) A magyar önkormányzati rendszer megalakulásának 25. évfordulója alkalmából díszoklevéllel köszöntötte Pintér Sándor belügyminiszter Wittinghoff Tamást. Budaörs Városát is pontosan ennyi ideje szolgálja a polgármester. A Budaörsi Infó 25 kérdéses jubileumi interjút készített vele.

 

 

1. Az Ön életében mikortól és miért vált céllá a politikai pálya?

Céllá sosem vált, legfeljebb eszközzé, egy élhetőbb ország megteremtéséért. Megválasztásomig mérnökként dolgoztam. ’89 előtt nagy szimpátiával figyeltem az ellenzéki mozgalmakat, s igyekeztem beszerezni az általam elérhető szamizdat (illegális ellenzéki) kiadványokat. Reméltem, hogy egyszer megtörténik, de szinte álomszerűen omlott össze a szovjet birodalom, s nyerte el a szabadságát a korábban befolyása alatt lévő „szocialista blokk”, így Magyarország is. Az első szabad választás alkalmával részt vettem a budaörsi Szabaddemokrata országgyűlési képviselőjelölt kampányában. Az ő javaslatára indultam el később az önkormányzati választáson. Aztán, amikor felmerült polgármesteri jelölésem (ekkor még a testület választott), nagyon nehéz döntés volt. Ma már persze örülök, hogy vállaltam.

 

2. Mi volt az elmúlt 25 évben, ami a legmaradandóbb élményt hagyta Önben a várossal, a munkájával kapcsolatban?

Nehéz egyetlen eseményt kiragadni 25 évből, amely ráadásul viharos sebességgel telt el. Azt hiszem leginkább az a pillanat emlékezetes nagyon, amikor a KSH közzétette a városok fejlettségét felmérő tanulmányát, melyben Budaörs végzett az első helyen. Ha ezt összevetem azzal, hogy honnan indultunk, talán egy kicsit értelmet nyert nagyon sok ember rengeteg munkája.

 

3. Ön szerint miben egyedi a mi városunk?

Adottságaiban, az itt élők lokálpatriotizmusában, az intézmények elkötelezettségében. Budaörs jól élt a földrajzi és a gazdasági lehetőségekkel. Az önkormányzat tudatos helyi gazdaságpolitikával olyan stabil hátteret teremtett, amely biztosítja a város működését, s melynek eredménye a KSH által is közzétett adat. E szerint intézményeink, ellátórendszerünk kiemelkedő színvonalú. Ezáltal a Budaörsiek életminősége is jobb, mint más magyar városokban élőké. Sokan ezt úgy fogalmazzák meg, hogy egy „kis Európa” Magyarországon. S talán ez az itt élők szemléletére is igaz.

 

4. Van olyan helyszín, esemény vagy jelenség Budaörsön, amit igazán kedvel?

A legszebb látvány, amikor Törökbálint felől jövünk át az „Auchan hídon”, s előttünk fekszik a város. Az mindig magával ragad.  Leginkább a nagy rendezvényeinket kedvelem, amikor ezrek lepik el a főutat és sok boldog ember örül egymásnak, s az általa kedvelt előadóknak.

 

5. A 25 év annak a jele is, hogy nagyon sikeresen teszi a dolgát mint polgármester. Hogy érzi, mikortól érzett rá ennek az ’ízére’

A rendszerváltáskor még a munkánkat szabályozó törvények sem voltak teljes körben ismertek. Lassan alakultak a keretek. A finanszírozás, a feladatkörök, stb. Azt világosan láttam a kezdetekkor is, hogy ez egy nagyon bonyolult, összetett „üzem”. Nem nyolc órás munka, ahogy mondani szokták, s idő kell ahhoz, hogy mindent átlásson az ember. Azt nyugodtan mondhatom, hogy a második választáskor, amikor már a polgármestereket is közvetlenül választották, tudatosan végeztem a munkám. Hogy ez az első négy év alatt pontosan mikor alakult ki, nem tudom megmondani, de ez komoly munka , szóval évekről van szó…

 

budaors_varoshaza_2014aug_mse4

 

 

6. Mivel jellemezné egy szóban (vagy szókapcsolatban) az Ön polgármesterségét?

Erre csak banális válasz adható. De ez valóban egy nehéz szolgálat, melynek célja a város folyamatos fejlődése.

 

7. Volt olyan városvezető vagy politikus, esetleg egyéb szakember, akire ez idő alatt végig, mint példaképre, esetleg mentorra tekintve kivívta az Ön tiszteletét és nagyrabecsülését?

Természetesen. Ostoba az az ember, aki nem tekint mások tapasztalatára, kialakult metódusokra, hozzáértő szakemberekre. Bretzfeld, német testvérvárosunk, működő demokratikus gyakorlata sok kérdésben példa volt. Rengeteg tapasztalatot osztottunk meg Thomas Fhöl-el, sok jó ötletet kaptam tőle. A másik név, akit meg kell említenem, Gáspár Mátyásé. Olyan közigazgatási szakember, akit minden politikai oldal tisztelettel fogad el. Mindig egy lépéssel a „világ” előtt jár. Büszke vagyok a barátságára, s a város is nagyon sokat köszönhet szakmai tudásának. S természetesen személy szerint én is.

 

8. Volt olyan polgármester-jelölt, akit komoly ellenfélnek/kihívónak gondolt az elmúlt évek során?

Minden ellenfelet komolyan vettem. Sikert másként nem is lehet elérni. Az más kérdés, hogy a legerősebb kihívók mellett néha felbukkantak olyanok is, akik indulását nem egészen értettem. Leginkább a fő kihívóm esélyét gyengítették.

 

9. Van Budaörsön olyan dolog, amin ha azonnal változtathatna, megtenné?

Sok ilyen dolog van. Ez a cikk szűk keret lenne hozzá, hogy felsoroljam. Ami pénzbe nem kerül és fontos lenne, az az autópálya díjfizetősségének megszüntetése a városon áthaladó szakaszon és a vasárnapi zárva tartás eltörlése. Ez csökkentené a város közlekedési terhelését és növelné bevételeit.
Ami sok pénzbe kerül, s nem a városon múlik, az a kötött pályás tömegközlekedés (elővárosi vasút) megteremtése, s erre ráhordó belső buszhálózat megszervezése.

 

10. Hány évet érez még magában polgármesterként?

Ezen nem gondolkodtam még. Messze a nyugdíjkorhatár. Energiával bírom, sok még a tervem.
És ez nem Németország, ahol 16 év ilyen szintű közszolgálat után ez egyáltalán felmerülhet.

 

budaors_cimer_kis_meret_korforgalom

 

 

11. Egyszer minden véget ér. Látja már valahol a lehetséges utódját, vagy van róla elképzelése, milyennek szükséges lennie?

Sok tehetséges emberrel dolgozom, s egyre több fiatal szakember támogatja munkánkat, egyesületünket. Mivel azonban még nem tervezem visszavonulásom, ezen még nem gondolkodtunk. Kölcsönös tisztelettel, egymás értékeinek megbecsülésével tesszük a dolgunkat.

 

12. Városvezetőhöz képest nagyon aktív az interneten, a közösségi oldalakon nem csak halad a korral, hanem példamutatóan az élen is jár néhol. Úgy érzi, ezzel hatékonyabbá tudja tenni a munkáját, vagy csak magánjellegűen használja?

Meggyőződésem, hogy az internet, ha néha rossz hatással is van ránk, hisz nagyon sok energiát vesz el, ha minden területen helyt akar állni valaki, ennek ellenére egy nagyon hatékony információs eszköz, mellyel közvetlenül tudjuk tájékoztatni azokat, akik erre igényt tartanak.

 

13. Ha egyszer nyugdíjba menne, segítené jó tanácsokkal az utódját (ha az kérné) vagy végképp visszavonulna?

Bár ez a téma a fentiek miatt nem aktuális, nem tudom elképzelni úgy az életem, hogy egyszer csak „elengedek mindent”, ami addig kitöltötte az életem. Ha tehát egyszer így alakul, s ezt igényelné az utódom, rajtam nem fog múlni.

 

14. Volt az eddigi 25 év alatt bármilyen kiemelhető könnyed, szórakoztató élményben része polgármesterként, vagy csak keményben és komolyban?

Sok nehéz periódus volt és sok öröm is. Nyugodtan mondhatom, rengeteget kaptam ettől a várostól. Még a támadások is építettek, megerősítettek. Az a szeretet, amit szinte mindig érzek, ha az itt élők között vagyok, hihetetlen energiát ad.

 

15. Egy teljes generáció óta Ön az első ember a városban. Milyennek látja a kapcsolatát a város idősebb és fiatalabb lakóival?

Egy kicsit érintettem már ezt az előző válaszomban. Rengeteg embert ismertem meg és valóban sok gyermekből lett komoly felnőtt mára. Olyan számomra ez a város, mint egy nagy család. Persze vannak olyan családtagok, akik mindent elkövetnek, hogy megkeserítsék az életünket, de ez elenyésző kisebbség. Rengeteg barátot, ismerőst szereztem, és jó látni a mosolygós tekinteteket, amikor találkozunk. Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy közvetlen a kapcsolatom az emberekkel.

 

budaors_varoshaza_2014aug_00

 

 

16. Ön legtöbbször személyesen is jelen van a városi eseményeken. Meg szokták rohanni elismerő szavakkal vagy csak köszönnek Önnek a budaörsiek, esetleg szokott kerülni emiatt nem várt szituációkba?

Természetesen előfordul, hogy panasszal fordulnak hozzám, de többnyire örülünk egymásnak.
Ahogy már jeleztem, rengeteg szeretetet kapok.

 

17. Volt olyan pillanata eddigi munkája során, amikor úgy érezte, hogy elege van?

Persze, sokszor. Számtalan nemtelen támadás is ért az elmúlt 25 évben, s ez mintha újra egyre sűrűbb lenne. Aztán az idő mindig helyre teszi a dolgokat, s én igyekszem túllépni rajta.

 

18. A családja hogy viseli, hogy a munkája miatt ennyire elfoglalt? Mit gondol, mikor juthat a csúcsra a Kékszalagon?

Nem mondom, sokszor van lelkiismeret furdalásom, amikor a gyerekek azt mondják, hogy „nem ér, hogy apa megint nincs itthon”… És ez elég gyakori. Hisz rendszeresek az esti és a hétvégi rendezvények. De igyekszem minél több időt velük tölteni.
A Kékszalag valóban nagy „szerelem”. De a szerény kis hajóval nagy esély a „csúcsra” nincs. Ez egy olyan verseny, ahol a táv teljesítése is nagy fegyvertény, s egyben élmény is. Ehhez képest igen jó eredményeket sikerült már elérnünk.

 

19. Előfordul, hogy más városvezetők, akár más politikai táborból is, kikérik a véleményét a komoly tapasztalatainak köszönhetően?

Igen, ez gyakran előfordul.

 

20. Gondolt-e már valaha arra, hogy elköltözik a városból? Egyik kommentjében beszélt arról, hogy élt Afrikában, mondana erről néhány szót?

Nagyon szeretek itt élni, eszembe sem jut innen elköltözni. Persze, ha sok életem volna, bejárnám az egész világot, mert csodálatos kultúrák vannak a miénk mellett. S minél többet ismer meg az ember, annál befogadóbb lesz, s nyitottabb az emberi értékekre, s a világ szépségeire.
Szüleimmel éltem két évet kamasz koromban Algériában. Édesapám mérnökként dolgozott ott hosszú ideig. Nagyon nem volt kedvem menni, hisz az otthon, a barátok elvesztése ijesztőnek tűnt, s féltem az ismeretlentől is. Aztán egy csodálatos országot ismertem meg, csodálatos emberekkel. Amikor indultam végleg haza a ház (ahol laktunk) ablakaiból tucatnyian integettek, s mindannyiunknak potyogtak a könnyei… Nagyon szép emlék. Ma is őrzök több barátot is Algériából.

 

Budaors_varoshaza_viragcimer2013majus_sk01

 

 

21. Ha lehetne, melyik másik város polgármestere lenne szívesen és miért? Vajon milyen lenne Budaörs egy Wittinghoff Tamás polgármestersége nélküli párhuzamos világban?

A tevékenységem Budaörshöz köt. Nem tudok olyan várost mondani, amely ilyen szempontból felmerülhet. Párhuzamos világban milyen lenne Budaörs? Nem is tudom. Lehet, hogy pontosan ilyen lenne, de lehet, hogy egészen más.

 

22. Rengeteg kitüntetést és díjat kapott a negyedévszázados tisztségviselése alatt. Egy politikusnál természetes, hogy mindig a legfrissebb a kedvesebb, Önnek is?

Jók és fontosak az ilyen visszajelzések is, de nem ezekért dolgozik az ember. Semmi nem ér fel azzal az örömmel, amelyet például a legutóbbi választás estéjén éreztünk, amikor megismertük az eredményeket. Jó érzés tehát egy kitüntetés, egy elismerés, különösen, ha politikai riválistól származik, de semmivel nem mérhető, amikor ilyen erős bizalmat kapunk a munkához. Ami természetesen hatalmas felelősség is egyben.

 

23. A belügyminisztertől postán keresztül kapta az elismerő díszoklevelet. Legalább névre szóló, tértivevényes volt?

Természetesen névre szólt. De szeretnék eloszlatni egy tévedést. Sokan kifogásolták, hogy miért így érkezett. Nos, volt egy rendezvény a Belügyminisztériumban. Fontos hivatali ügyek miatt sem én, sem az alpolgármesterek nem tudtak elmenni. Nem tudtuk, hogy ott ilyen megtiszteltetésre is sor kerül. Lehet, hogy találhattak volna kicsit jobb megoldást a postánál, de nem kell ennek akkora jelentőséget tulajdonítani.

 

24. Milyennek képzeli el 25 év múlva a várost?

A város lassan közelít ahhoz, amikor a lakosságszáma már jelentősen nem növekedhet tovább. Vannak még területek melyek fokozatosan beépülnek, s ehhez szükséges intézmények is kialakulnak. Remélem a város gazdasági háttere a jövőben is biztosítani fogja azt a színvonalat, melyet az itt élők megszoktak. Azaz olyan város lesz Budaörs, ahol minden elérhető, s amely kellemes környezetével nyugodt kisvárosként szolgálja az itt élőket.

 

25. 25 éves munkásságáért rengetegen gratuláltak Önnek, akikhez mi is csatlakozunk és további sikereket kívánunk a jövőben is! Mit üzenne a budaörsieknek így, negyedszázados városvezetői tapasztalattal a háta mögött?

Közeleg az év vége. Sok remek program nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget. Éljenek vele! Nyugodt őszt/telet és évvégét kívánok mindenkinek, szép ünnepekkel, s minél több együttléttel a családdal, barátokkal.
És természetesen nagyon köszönöm azt a bizalmat, amely lehetővé tette, hogy ennyi ideig dolgozzam a városért.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.