Életmentő lehet a tüzelőberendezések és kémények rendszeres ellenőrzése – Mik a veszélyre utaló jelek?

A tüzelőberendezéseket, kéményeket jogszabály szerint évente kötelező ellenőriztetni, de vannak esetek, amikor épületgépészt is hívunk kell. A Pest MKI Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség működési területén az égéstermék-elvezető rendszerek éves felülvizsgálatát a Magyar Kémény Kft. három kirendeltsége végzi. Kérjük, hogy segítsék akadálytalan munkájukat!

 

A 2015 évi munkák 75-80 %-át már elvégezték és az év végéig még a fennmaradó ingatlanokban lévő égéstermék-elvezetők ellenőrzését is ütemezés szerint elvégzik.

Amennyiben a kéményseprő nem jut be az ingatlanba, írásos értesítést hagy az ingatlan tulajdonosának, használójának a következő időpontról, amikor újból megpróbálja az égéstermék-elvezető felülvizsgálatát elvégezni. Ezeken az írásos értesítőkön megadja az elérhetőségét, melyen időpontot lehet egyeztetni vele, amennyiben az általa megadott időpont nem felelne meg.

Ennek ellenére, sajnos még mindig sok ingatlanhasználó „felesleges zaklatásnak” veszi a kéményseprő-ipari közszolgáltatást, pedig tragédiához vezethet ennek elmaradása. Az országban nagyjából 4,5 millió kémény van, ezek 10-15%-a azonnali beavatkozást igényel.

Tragédiát nem csak a kémények elhanyagoltsága okozhat. Életveszélyes lehet az is, ha a kéményből visszafelé áramlik az égéstermék. Ha a tüzelőanyag szilárd, a füst árulkodik a problémáról, a gáztüzelés során keletkező, nagyon veszélyes színtelen és szagtalan és már kis mennyiségben is mérgező szén-monoxid.

A szolgáltatást végző szakemberek, jól felkészültek, mérőműszerek segítségével végzik munkájukat, mely során nemcsak a kémények tisztítását-, ellenőrzését végzik, hanem a gáztüzelés során keletkező, szén-monoxidot is mérnek. A szén-monoxid mérgezés tünetei nem feltűnőek: fejfájás, szédülés, bágyadtság. Amikor a tünetek feltűnővé vállnak, rendszerint már késő, az ember cselekvésképtelenné válik. A legnagyobb biztonságot a megfelelően alkalmazott szén-monoxid érzékelő berendezés jelenti. A szakemberek felhívják a figyelmet a nem kellő körültekintéssel beépített szagelszívók, ventilátorok veszélyeire, főleg akkor, ha fokozott légzárású nyílászárók vannak beépítve az ingatlanba. Ezek ugyanis, ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, le tudják győzni a kéményben kialakult felhajtóerőt, így az égéstermék nem tud távozni a kéményen keresztül, bármilyen jó állapotban is van az.

A kéményseprők felhívják a figyelmet ezekre a problémákra, de a megoldást általában az jelenti, ha épületgépészt hívunk. Érdemes szakember segítségét kérni abban az esetben, ha a kémény tető feletti résznek falazatán barna folt jelenik meg, ha a házban, lakásban a kémény nyomvonalán repedések látszanak, esetleg sárgásbarna elszíneződés jelenik meg a mennyezet alatt. Előfordulhat, hogy a meglévő kémény tovább nem használható, nagyobb kéményjárat, magasabb kémény szükséges. Többek között a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a tüzelőberendezés-cserék előtt ki kell hívni a területileg illetékes kéményseprő-ipari közszolgáltatót egy műszaki vizsgálat erejéig.

Fontos, hogy a gáztüzelő-berendezéseket is évente ellenőriztetni kell, tehát a kéményseprőt akkor is be kell engedni, ha csak gázzal fűtünk, hogy az égéstermék elvezetésével kapcsolatos ellenőrzéseket, a szükség szerinti tisztítást el tudja végezni. Érdemes beszerezni és megfelelő helyen felszerelni egy megfelelő minősítéssel rendelkező szén-monoxid-érzékelőt is a tragédiák elkerülése érdekében.

(Forrás: Pest MKI Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.