Angus Deaton kapta az idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdász professzora kapta a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.

 

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda.

Angus Deaton 1945. október 19-én született Edinburghban. A brit-amerikai kettős állampolgár a Princeton Egyetemen a közgazdaságtan és a nemzetközi kapcsolatok professzora.

Angus Deaton a világban létező extrém szegénység, a kevesebb mint napi egy vagy két dollárból élők felmérésének technikájáról és az adatok megbízhatóságáról folytat kutatásokat, különös tekintettel az indiai National Sample Survey (NSS) által végzett háztartási felmérésekre.

Kutatásai emellett kiterjednek a társadalmi helyzet, az egészség, a jövedelem és a végzettség összefüggéseire és nemzetgazdasági hatásaira is.

A professzor kutatásaival arra próbál rávilágítani, milyen rendszerben osztják meg kiadásaikat a fogyasztók az egyes javak között, egy társadalomban hogyan oszlik meg a jövedelem a kiadások és a megtakarítások között, illetve milyen módon és milyen mércével lehet hiteles képet alkotni a jólét és a szegénység mibenlétéről.

“Az egyedi fogyasztói döntések és azok összesített eredménye közötti kapcsolat elemzésével Angus Deaton nagyban hozzájárult a közgazdaságtan mikro-, makro- és fejlődéselméleti átalakításához” – fogalmazott a döntés indoklásában Göran K. Hansson, a Svéd Tudományos Akadémia főtitkára. “A háztartási felmérések eredményét elemző kutatásainak köszönhetően pedig a gazdasági fejlődéselmélet összesített adatokra épülő elméleti tudományból részletes egyedi adatokra épülő empirikus tudománnyá alakult át” – tette hozzá.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.