Magyar-feröeri – Böde volt a megmentő

Böde Dániel volt a magyar labdarúgó-válogatott hőse csütörtökön este, a Ferencváros támadója ugyanis csereként pályára lépve két góljával megfordította a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést.

 

“Madarat lehetne velem fogatni, hihetetlen erőt adott, hogy a szurkolók már a mérkőzés előtt az én nevemet skandálták, bízom benne, hogy sikerült meghálálnom a bizalmat” – mondta a Groupama Arénában a találkozót követően a csatár, aki a legutóbbi két Eb-selejtezőn még a keretbe sem kapott meghívót. “Amíg korábban a televízióban nézhettem csak a mérkőzéseket, nem gondoltam volna, hogy esetleg Európa-bajnokságon játszhatok, bízom benne, hogy továbbra is számítanának rám”.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető játékossal kapcsolatban megjegyezte, hogy olyan típusú futballista, aki tökéletesen illik abba a játékba, amikor nyomást kell gyakorolni az ellenfélre, ezért is volt rá nagy szükség a második félidőben, ugyanakkor ha kontrákra kell játszani, akkor nem feltétlenül benne gondolkodik.

“Nagyon nehéz mérkőzés volt, de volt tartása a csapatnak, Böde Dani remekül szállt be és gyakorlatilag ő döntötte el a találkozót” – mondta Tőzsér Dániel, aki annak ellenére kezdőként kapott lehetőséget, hogy csak a mérkőzés napjának reggelén tért vissza Angliából az együtteshez, mivel megszületett a gyermeke.

Nikolics Nemanja azt hangsúlyozta, nagyon sajnálja, hogy a mérkőzés első helyzetét kihagyta, ezt követően ugyanis a vendégek találtak egy gólt. Ugyan a folytatásban szerinte megpróbáltak nyomni, de az utolsó passzokba mindig hiba csúszott.

“A második félidőben játékrendszert váltottunk és jött Böde Dani, aki eldöntötte a mérkőzést” – mondta a Lengyelországban játszó támadó, aki hozzátette, “fél szemmel figyelték” a románok mérkőzését, s ugyan sajnálják, hogy a rivális végül kiharcolta a döntetlent, de nagy dolognak tartja, hogy az utolsó fordulóban még van esélye a csapatnak kiharcolni a második helyet.

A magyar válogatott vasárnap a csoportban már biztos utolsó görögök otthonában zárja a selejtezősorozatot, s amennyiben több pontot szerez Pireuszban, mint a románok a Feröer-szigeteken, akkor csoportmásodikként kijut a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

 

 

Böde duplájával a továbbjutás közelében a válogatott

 

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-1-re legyőzte a Feröer-szigetek csapatát az Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki játéknapján, így a legrosszabb esetben is csoportharmadikként pótselejtezőt játszhat.

A stabil védekezésre építő vendégegyüttes már a 11. percben vezetést szerzett, egy hatalmas védelmi hiba után Róaldur Jakobsen volt eredményes. A félidőben pályára lépett a magyar bajnokság góllövőlistájának éllovasa, Böde Dániel, aki a 63. percben egy gyönyörű fejessel egyenlített, majd a 71. percben egy elképesztően nagy góllal a győzelmet is megszerezte a csapatnak.

A magyar válogatott vasárnap a csoportban már biztosan utolsó, sereghajtó görögök otthonában zárja a selejtezősorozatot és ha több pontot szerez Pireuszban, mint a románok Feröer-szigeteken, akkor megszerzi a biztos részvételt jelentő második helyet.

Eb-selejtező, F csoport, 9. forduló:

Magyarország – Feröer-szigetek 2-1 (0-1)
—————————————-
Groupama Aréna, 19 000 néző, v.: Robert Schörgenhofer (osztrák)
gólszerzők: Böde (63., 71.), illetve Jakobsen (11.)
piros lap: Gregersen (93.)
sárga lap: Gera (36.), illetve Baldvinsson (18.), Gregersen (43., 93.)

Magyarország:
————-
Király Gábor – Fiola Attila, Juhász Roland, Guzmics Richárd, Kádár Tamás – Nagy Ádám, Tőzsér Dániel (Németh Krisztián, a szünetben) – Bódi Ádám (Böde Dániel, a szünetben), Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs – Nikolics Nemanja (Priskin Tamás, 75.)

Feröer-szigetek:
—————-
Gunnar Nielsen – Jónas Tór Naes, Atli Gregersen, Ragnar Nattestad (Odmar Faero, 84.), Viljormur Davidsen – René Joensen (Gilli Sörensen, 78.), Solvi Vatnhamar, Rógvi Baldvinsson, Róaldur Jakobsen (Pól Jóhannus Justinussen, 62.), Kaj Bartalsstovu – Jóan Edmundsson

I. félidő:
———-
11. perc: Juhász utolsó emberként röviden passzolta keresztbe a labdát Guzmics irányába, Edmundsson csapott le rá, majd a beinduló Jakobsent hozta játékba, aki gyönyörűen fordult le Juhászról, majd rendkívül higgadtan 12 méterről a kapu jobb oldalába passzolt (0-1).

II. félidő:
———–
63. perc: Kádár tekerte be a labdát a bal oldalról, középen Böde emelkedett, és hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt (1-1).
71. perc: Böde vette át a labdát a 16-os előterében, három feröeri védőt is megforgatott, majd hatalmas erővel tíz méterről a keresztléc alá bombázott (2-1).

Gyors magyar góllal indulhatott volna a találkozó, de a hetedik percben Gera Zoltán megpattanó beadását Nikolics Nemanja öt méterről csúnyán mellé pörgette. A vendégek hamar kijöttek a szorításból, sőt, a 11. percben egy hatalmas magyar védelmi hiba után megszerezték a vezetést. A bekapott góltól teljesen megzavarodott a hazai csapat, rengeteg technikai hibát követtek el a játékosok, számtalan labdát passzoltak rossz helyre és rendre párharcokat vesztettek.

A Groupama Aréna közönsége természetesen kezdett egyre türelmetlenebb lenni és “ébresztőt fújt” az együttesnek, amely az első játékrész utolsó pillanataira tért magához és Bódi Ádám révén könnyen egyenlíthetett volna, de a Debrecen válogatott újonca hatalmas helyzetben gyengén lőtt.

A debütáló futballistát a félidőben le is cserélte Bernd Storck, a közönség ovációja mellett Böde Dániel lépett pályára, valamint egy másik csatár, Németh Krisztián váltotta Tőzsér Dánielt.

Bödének alig négy perc kellett, hogy helyzetbe kerüljön, de ziccerben a vendégek kapusába lőtt. A magyar bajnokság góllövőlistájának éllovasa a 63. percben egy gyönyörű fejessel aztán egyenlített. Egy pillanat alatt megélénkült a meccs, igaz, a feröeriek egy villámgyors kontra végén hatalmas lehetőséget puskáztak el. Nem sokkal később újra Böde volt a főszereplő, a bombaformában futballozó támadó ugyanis egy elképesztően nagy góllal szerezte meg a vezetést a magyar csapatnak, a stadion egy emberként ünnepelte.

A hajrában a feröeriek ugyan erőn felül próbálkoztak, de a magyaroknak így is több lehetősége volt, az eredmény azonban nem változott.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után kifejtette: bár csapata gyorsan hátrányba került, abban az időszakban is optimista volt, mert látta játékosain az akarást.

“Nehéz mérkőzésre számítottunk, tudtuk, hogy nem lesz könnyű. Az elejétől fogva támadólag akartunk játszani, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk a korán bekapott góllal. A szünetben kénytelen voltam kockáztatni, ez pedig összességében bevált, hiszen fordítani tudtunk, Böde két szenzációs gólt szerzett. Összességében elégedett vagyok, hogy a pótselejtezőre már biztosan kvalifikáltuk magunkat, de Görögországban is nyerni szeretnénk, nem tudhatjuk, hogy Feröer-szigeteken mit fognak játszani a románok, akár még a második helyre is odaérhetünk” – mondta a német szakvezető.

Lars Olsen, a feröeri válogatott szövetségi kapitánya kisebb játékvezetői hibákat is látott a találkozón.

“Gyorsan vezetést szereztünk, ami jót tett a játékunknak, így az egész első félidőben a kezünkben tudtuk tartani a mérkőzést. A második játékrészben a két cserének, különösen Böde Dánielnek köszönhetően óriási nyomás alá helyeztek minket a magyarok, és a hatalmas erejű csatár megfordította az eredményt. Megérdemelten vették át a vezetést. Utána volt lehetőségünk az egyenlítésre, de sajnos nem sikerült” – értékelt a dán szakember.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.