Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy volt minisztert Romániában

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték első fokon Romániában Stelian Fuia volt mezőgazdasági minisztert, akit hivatali visszaéléssel vádolnak.

 

A miniszter közölte, hogy ártatlannak vallja magát, és fellebbezni fog a bukaresti ítélőtábla szerdai ítélete ellen. A minisztert azzal vádolják, hogy 2005 és 2007 között a fundulea-i Gyógynövény-kutatóközpont igazgatójaként elmulasztotta megtenni hivatali kötelességét, és ezért elárverezhetővé vált a kutatóintézet több épülete, aminek révén anyagi haszonhoz jutott a miniszter sógorának cége.

Ezáltal a román államot 1,6 millió lejjel (több mint 358 ezer euróval) károsították meg. Fuia a Mihai Razvan Ungureanu vezette rövid életű, jobbközép kormánynak volt tagja 2012 elején.

A volt miniszter ellen tavaly májusban emeltek vádat. A vádirat szerint Fuia a kutatóközpont igazgatójaként elmulasztotta felmutatni egy polgári perben azokat az iratokat, amelyek igazolták volna, hogy a kutatóközpontnak egy régi adósság miatt elárverezésre javasolt épületei a román állam tulajdonában vannak. Ezzel megállítható lett volna az elárverezésük, de az ügyészek szerint Fuia ezt nem tette meg.

A miniszter testvérének férje az Agrochemicals Romania nevű cégnek a társtulajdonosa, és az árverezés nyomán a miniszter sógora 174 631 lej (csaknem 40 ezer euró) jogtalan anyagi haszonban részesült, egy másik személy pedig törvénytelenül került az 1,6 millió lej értékű ingatlanok birtokába.

Fuia 2012-ig a Traian Basescu volt román elnök egykori pártja, a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) volt tagja, amelyből 2012 közepén lépett ki.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.