Art Market Budapest – Sztárművészek és meglepetések a régió vezető művészeti vásárán

Olyan nemzetközi sztárművészek, mint Bernar Venet, Helidon Xhixha, Christo és Kendell Geers mellett mintegy 500 nagy nevű vagy feltörekvő alkotó munkáit vonultatja fel az 5. Art Market Budapest képzőművészeti vásár több mint 100 kiállítója csütörtöktől vasárnapig a Millenárison.

 

A régió legnagyobb művészeti vásárára idén 25 országból érkeznek, galériák, intézmények, művészeti projektek több ezer festménnyel, szoborral, fotóval és egyéb műtárggyal – mondta el a rendezvény szerdai sajtóbejárásán Ledényi Attila, a vásár alapító igazgatója.

Az Art Market Guest Balkan programsorozata a Nyugat-Balkán nyolc országának kortárs művészeti tartalmait vonultatja fel 12 kiállító jóvoltából. A földszinten a galériák, az emeleten a művészeti projektek standjait befogadó B csarnok látogatóit Helidon Xhixha acélszobrai fogadják, de az albán születésű sztárművész munkáival a tiranai Gallery On The Move standján is találkozhat a közönség.

A Guest Balkannak köszönhetően egymás mellett láthatók koszovói és szerbiai művészeti projektek standjai, a D csarnok emeletén pedig vezető horvát alkotók munkáiból nyílik tárlat. A külső helyszínekre tervezett programok közül a vásárigazgató kiemelte, hogy az A38 hajó a régió legfontosabb avantgárd gyűjteményéből, a horvát Marinko Sudac kollekciójából válogat majd, a III. kerület és Split együttműködésének köszönhetően pedig a Spliti Szépművészeti Múzeum anyagából nyílik kiállítás Óbudán.

Baltic Triangle néven a kortárs művészeti szcéna egyik fontos, de nemzetközi vásárokon meglehetősen alulreprezentált régiója is bemutatkozik: a Baltikumot három litván, két lett és egy észt galéria képviseli az Art Marketen.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy idén Budapest láthatja vendégül a német főváros Art from Berlin elnevezésű művészeti programját, amelynek keretében öt berlini galéria mutatja be művészeit – hangsúlyozta Ledényi Attila, hozzátéve: az Art Marketen összesen tíz standon lehet német kiállítókkal találkozni.

Folytatódik a vásár sCULTURE elnevezésű szobrászati programja, amely idén többek között a francia sztárművész, Bernar Venet nyolcméteres munkáját hozta el a Millenárisra, melynek belső tereiben is számos háromdimenziós alkotással találkozhatnak a látogatók, a Chimera Project jóvoltából például Koós Gábor állítja ki 20 éves erdő című installációját.

Ledényi Attila kiemelte, hogy a New Yorktól Japánig egyre szélesebb nemzetközi kitekintést nyújtó vásáron Magyarország vezetői galériáinak is szinte mindegyike részt vesz. Teljes egészében fotóművészeti anyaggal érkezett például az acb Galéria, amely Kendell Geers világhírű dél-afrikai fotográfus mellett olyan alkotók munkáit hozta el, mint Gerhes Gábor, Szombathy Bálint vagy Tót Endre.

A fotó irányából a képzőművészet felé mozdul el a Vintage idei anyaga, olyan nevekkel, mint Bálint Endre, Maurer Dóra vagy Vera Molnár és sokszínű kínálattal érkezett a Deák Erika Galéria is, amelynek művészei közül Ledényi Attila Alexander Tineit emelte ki.

Jó bemutatkozási terepet kínál az Art Market a fiatal galériáknak is: a Horizont például fiatal magyar művészekkel jelentkezik, a szintén idén alakult Violuk Contemporary pedig mások mellett Christo, Frank Stella és Bernar Venet munkáit hozza el.

Folytatja tavalyi kísérletét a Brody House, melynek standján a kiállított műtárgyak alkotóinak neve csak a vásárlás után derül ki, ezzel is ösztönözve a gyűjtőket a kritikai gondolkodásra.

Az Art Photo Budapest nevet viselő fotóművészeti szekciót a D csarnok fogadja be. Ledényi Attila kiemelte: a főváros immár annyira magáénak érzi a rendezvényt, hogy mostantól évente saját standdal is részt vesz az Art Photo Budapesten, idén a MOME négy hallgatójának felvételeit bemutatva. Az Ural Vision Galéria elsősorban a Ludwig Múzeumban nemrég zárult, szentpétervári neoakademista kiállításról ismert alkotók munkáit kínálja, a ljubljanai Photon pedig szlovén fotográfusok képeiből mutat be magas színvonalú válogatást.

Az erős dél-amerikai kötődésekkel rendelkező TOBE Galéria Marco Bell, Tomas Opitz és Riskó Gáspár munkáit állítja ki letisztult standján, a We Love Artist projekt a Borsi Flóra nemrég a Louvre-ban is szerepelt anyagával jelentkezik, a New York-i Axis pedig az afrikai fotóművészetre koncentrál Sammy Baloji és Graeme Williams képeivel – számolt be Ledényi Attila.

A vasárnap estig ingyenesen látogatható Art Market teljes kiállítói listája és részletes programja a www.artmarketbudapest.hu honlapon érhető el

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.