Minden, amit az őszi ebzárlatról a gazdiknak tudniuk kell

2015. október 3-18. között kerül sor a rókák veszettség elleni vakcinázására, ezért az ország több pontján ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el. A kutyabarathelyek.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, illetve azokat a helyeket, ahol érvényben van a tilalom.

 

Idén Magyarország területének majdnem kétharmadán kerülnek kiszórásra a vakcinával ellátott csalétkek, az érintett térségekben pedig huszonegy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el. Az állategészségügyi hatóság 1992 óta, évente két alkalommal szervezi meg a rókák vakcinázását, idén 66.884 négyzetkilométeren történik a csalétkek kisrepülőgépes kiszórása a NÉBIH szervezésében. A több mint 600 milliós költségvetésű program 75 százalékos Európai Uniós társfinanszírozással valósul meg.
A csalik az ember számára kellemetlen szagúak, belsejükben alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és vízzel, amennyiben a vakcina az ember szájába, orrába, vagy megsértett bőrére kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
Hogy a lehető legtöbb oltóanyagot elfogyasszák a rókák, elkerülhetetlen az ebzárlat elrendelése. Az érintett települések belterületein nem, csak a külterületeken helyeznek el vakcinákat.

 

kutyak

 

Az ebzárlat alatt az alábbi tanácsokat kell szem előtt tartani:

Minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
A korlátozás alól mentesülnek az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező:

– vadászebek,
– a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
– a katasztrófa-mentő ebek,
– a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére.
Természetesen a felsorolt ebeket is csak szükség esetén, pórázon vezetve szabad a vakcinázott területre vezetni, hiszen a cél az, hogy a kutyák ne jussanak hozzá a csalétekhez. Az ebzárlat idején továbbá húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható, tilos a gazdasági haszonállatokat külterületen, vagy vándorolva legeltetni, valamint tilos a pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni.

 

ebzarlat

 

Az érintett területeken jól látható, piros színű, magyar és angol nyelvű, a felhívás megértését szolgáló piktogrammal ellátott figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki a vadászok. Aki kutyával kirándulás közben ilyen figyelmeztető plakátot lát, vegye pórázra az ebet! A vakcina kutyára és macskára nem veszélyes, és veszettség elleni védettséget sem alakít ki szervezetükben.

 

 

A fentiek alapján az alábbi területeken van érvényben ebzárlat:

082

 

A számok a vakcina szórásának dátumait mutatják, az ebzárlat kezdete megyénként a vakcina kiszórás első napja. Az ebzárlat a szórás dátumától számított 21 napig van érvényben.

 

(Forrás: kutyabarathelyek.hu, nebih.hu/Leadfotó: 7-themes.com)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.