Az állami földek eladása ellen demonstráltak ellenzéki pártok a Kossuth téren

Az állami termőföldek eladása ellen demonstráltak az LMP kezdeményezésére az ellenzéki pártok a Kossuth téren, hétfőn kora este.

 

 

    A néhányszáz tiltakozó részvételével zajló eseményen felszólalt a kezdeményező párt mellett az MSZP, a Jobbik, a PM politikusa, az Élőlánc elnökségi tagja, valamint Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkár.

    Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint a Fidesz-kormány a szakadék felé viszi az országot, és – mint fogalmazott – a politikai hatalmat gazdasági hatalommá átjátszva bűnt követnek el azok, akik eladják a termőföldet, meglopva ezzel az egész társadalmat.

    A politikus az ellenzéki szerep újragondolását sürgette, a részvételi demokrácia eszközével az emberek bevonását az országban zajló folyamatok megállításába.

    Magyar Zoltán, a mezőgazdasági bizottság jobbikos alelnöke hazugságnak nevezett minden olyan érvet, amelyet a kormányzat a földeladás indokaként sorakoztat fel. Mint mondta, föl kell lépni a Fidesz arroganciája, földéhsége ellen, és szerinte akár fizikai erővel is meg kell akadályozni, hogy a földárverések sikeresek legyenek.

    Beke Károly, az MSZP elnökségi tagja csillapíthatatlannak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök éhségét. Kijelentette: bűnszervezetszerűen nyúl le a kormányzat több százezer hektárnyi földet, hogy odaadja a sajátjainak.

    Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja úgy fogalmazott: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ma már egy bábszerepre is alkalmatlan, így nincs a gazdáknak képviselete a kormányban. A Fidesz agrárpolitikája pedig azt üzeni nekik: “haljatok meg!” – fogalmazott.

    “Nem erről volt szó” – jelentette ki Ángyán József, aki szerint felhatalmazás nélkül adják el a stratégiai nemzeti vagyont, ezért erkölcstelennek és alkotmányellenesnek minősítette a folyamatot. Bírálta, hogy a tőkeerő fogja eldönteni, kié lesz ez a vagyon.

    A Kossuth térre néhányan nemzeti színű zászlóval érkeztek, mások transzparensekkel. Ezeken a többi közt az szerepelt: “Nem hagyjuk kilopni a földet a gyerekeink alól!”, “Földprivatizáció = földrablás”, vagy “A termőföld Magyarország utolsó közös vagyona”.

    Hétfőn délután országszerte tizenkét helyszínen – Fejér, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten – szervezett forgalomlassító demonstrációkat az LMP.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.