Ma van a zene világnapja

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a Zeneakadémián nagyszabású koncerteket tartanak ma, a zene világnapján, az MTA BTK Zenetudományi Intézetben pedig ezen a napon nyílik meg a Magyar hegedűkészítők – A Kónya család és a tanítványok című hangszerkiállítás.

 

Az idén 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán 15 órától egykori hallgatók énekelnek szólóban, duettekben, együttesekben. A fellépő 150 művész között van Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Blaskó Péter, Kern András, Hegedűs D. Géza, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Eszenyi Enikő, Halász Judit, Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Voith Ági, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Csuja Imre és Stohl András. A koncert-találkozó zenész vendége lesz mások mellett Zorán és Szokolay Dongó Balázs is.

A Zeneakadémián a zene világnapján egy kettős jubileumot ünnepelnek koncerttel: negyven évvel ezelőtt, 1975-ben alakult meg a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Nemzetközi Kodály Társaság. A 19.30-kor kezdődő hangversenyen a komponista művei – Páva-variációk, Duó hegedűre és csellóra, Budavári Te Deum – csendülnek fel Erdei Péter vezényletével, az eseményen ünnepi beszédet mond Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója és Michalis Patseas, a Nemzetközi Kodály Társaság elnöke.

Szintén a zene világnapján, 18 órakor nyílik meg az MTA BTK Zenetudományi Intézethez tartozó Zenetörténeti Múzeum Magyar hegedűkészítők – A Kónya család és a tanítványok című kiállítása, melynek megnyitójára a hegedűkészítés nemzetközi hírességeit várják.

Az UNESCO nemzetközi tanácsának határozata alapján, Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére 1975 óta ünneplik október 1-jén a zene világnapját.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.