Az Etikai Kódex ellen tiltakoznak a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai

(Budaörs, 2015. szeptember 26. – Budaörsi Infó) Nyilatkozatban tiltakoznak a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai  a pedagógusokra vonatkozó Etikai Kódex ellen.  

 

“NYILATKOZAT

Mi, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium alábbi tanárai tiltakozunk a Nemzeti Pedagógus Kar Elnöksége által jegyzett Etikai Kódex tartalma és szellemisége ellen.

Büszke, gondolkodó értelmiségiként elfogadhatatlannak tartjuk, hogy viselkedésünket, öltözködésünket, magánéletünket hatalmi szóval szabályozzák!

Pedagógusként ragaszkodunk ahhoz, hogy tanítványainkkal lelki kapcsolatba kerüljünk! Nem oktatógépek vagyunk, hanem érző és értő emberek, tanítványainkkal partneri, olykor baráti kapcsolatban kívánunk maradni!

Jól emlékszünk az önbírálat hivatalos gyakorlását, valamint az egymás viselkedéséről szóló jelentéstételt etikai normaként kezelő korszakra és nem vagyunk hajlandóak részt venni ennek feltámasztásában!
Felnőtt, önálló állampolgárok vagyunk, morális kérdésekben saját jogunkon hozunk döntéseket, nem egy testület tagjaiként!

Az Etikai Kódex megalkotását ugyan törvény írja elő, annak tartalmát és szellemiségét viszont szabadon alkotta meg egy csoport, amelynek etikai alapú szabályozásra sem képesítése, sem felhatalmazása nincsen. Ezért számunkra egyetlen etikus viselkedés lehetséges:

Az Etikai Kódex tartalmát és szellemiségét elutasítjuk!

 

A kormány által életre hívott kötelező tagságú Nemzeti Pedagógus Kar október 4-ig fogadja az Etikai Kódex módosítására vonatkozó javaslatokat. A kódex visszavonására vonatkozó javaslatokkal “nem tudnak mit kezdeni” nyilatkozta Horváth Péter elnök. A kötelező tagságot sem változtatná meg a szervezet elnöke, azt törvény írja elő.

 

A Pedagógusok Etikai Kódexének tervezetét itt olvashatják.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.