Ünnepeltek a Pest megyei polgárőrök

Ünnepi rendezvényt tartott az Országos Polgárőr Szövetség Pest megyei szervezete szombaton Százhalombattán. A Pest megyei polgárőr napon négy település új járőrgépkocsikat kapott.

 

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében arról szólt, hogy a vidékfejlesztési politika egyik legfontosabb célja a vidéken élők életminőségének javítása és a gazdasági fejlődés elősegítése. Ebben fontos szerepet játszik a biztonság megteremtése, amelyhez a polgárőrök áldozatos és kitartó munkájukkal járulnak hozzá – fogalmazott Mezei Dávid.

Hangsúlyozta: a kormány a vidékfejlesztési programon keresztül kíván segítséget nyújtani ehhez a munkához, ennek egyik formája a pályázatok keretében most elnyert négy járőrautó, amelyet Bag, Tóalmás, Jászkarajenő és Törtel polgárőr egyesületei kapnak meg.

Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság által a napokban elfogadott magyar vidékfejlesztési programnak 1300 milliárd forint a keretösszege, és a vidék közbiztonságának javítását célzó programban továbbra is lehet eszközökre, gépjárművekre pályázni.

Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára nemcsak a polgárőröknek, hanem családjuknak is köszönetét fejezte ki. Méltatásában hangsúlyozta: a polgárőrség nemcsak a Belügyminisztérium, hanem a rendvédelmi szervek stratégiai partnere, és ebben a partnerségben mind a kormány, mind a szervezet teljesítette vállalásait.

Németh Gyula, Pest Megye rendőrfőkapitány-helyettese a polgárőrökkel való együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett: már 155 polgárőr szervezettel kötöttek együttműködési megállapodást Pest megyében. Az összefogás eredményeként a regisztrált bűncselekmények száma harmadával esett vissza, az eredményesség elérte az 55 százalékot – hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint 2015 első fél évében közel 3 ezer közös szolgálatot hajtottak végre, több mint 24,6 ezer órában, 4500 rendőr és 5200 polgárőr közreműködésével.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arról szólt, hogy Pest megyében a legnagyobb a polgárőrök száma. A következő időszak feladatai között említette a fővárosi agglomerációból a szövetséghez került egyesületek integrálását, valamint a migráció kérdésének kezelését. Olyan új szolgálati formát kívánnak meghirdetni – mondta -, aminek révén a határ menti településeknél “vendégszolgálatot” látnak el, illetve közreműködnek a határ védelmében is.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy az Országos Polgárőr Szövetség stabil stratégiai partnere a tanácsnak a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia végrehajtásában, amelynek kidolgozásakor a polgárőr mozgalom tapasztalatait is felhasználták. Beszélt arról is, hogy az elmúlt 25 év alatt jelentős szakmai változáson ment át a polgárőrség, tagjai ma meghatározói egy-egy közösségnek, értéket közvetítenek a társadalom és a fiatalok felé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.