A héten már 30 fok alatti maximumok lesznek jellemzők

Hétfőn néhol még akár 32 Celsius-fokig is melegszik a levegő, a héten záporok és zivatarok kíséretében lehűlés várható. Az augusztus 20.-val kezdődő hosszú hétvégén viszont már kevesebb lesz a csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi országos, középtávú előrejelzéséből.

 

Hétfőn az Alpokalja térségét kivéve legalább rövid időre jobbára mindenütt kisüthet a nap. Ezzel együtt sokfelé várható ismétlődő esőzés. Lehetnek olyan heves zivatarok, amelyeket viharos széllökések kísérhetnek. Emellett az intenzív záporokból jelentős mennyiségű csapadék hullhat rövid idő alatt – hívták fel a figyelmet. A legalacsonyabb hőmérséklet jellemzően 18-23, a legmagasabb hőmérséklet a nyugati országrészben általában 20-28, keleten 25-32 fok között valószínű. A meteorológiai szolgálat hétfőre a hőség miatt már csak hat keleti megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést. Emellett viszont az egész országra első-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt.

Kedden és szerdán is többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Kedden nagyobb eséllyel a Győr-Békéscsaba vonal 100 kilométeres környezetében jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Szerdán nagyobb eséllyel az ország középső harmadában várhatók intenzívebb esőzések. A leghidegebb órákban kedden 15-20, szerdán 14-19 fok lehet. Napközben mindkét nap 20-27 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön, augusztus 20-án délen, délkeleten többfelé, másutt legfeljebb elszórtan fordulhat elő eső, zápor, többfelé megélénkülhet a szél. A minimumhőmérséklet 13-18, a maximumhőmérséklet 19-25 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható északon több, délen kevesebb napsütéssel, szórványosan záporokkal. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-16, a legmagasabb hőmérséklet 21-26 fok között alakul.

Szombaton és vasárnap változóan felhős lesz az ég, szórványosan lehet eső, zápor. Időnként megélénkülhet a szél. A leghidegebb órákban szombaton 11-16, vasárnap 10-16 fok lehet. A maximumok mindkét nap 22-27 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

 

 

 OKF: országszerte okozott károkat a vihar

Országszerte számos helyen okozott károkat a vasárnap érkezett vihar. Több helyen, köztük a fővárosban jelenleg is dolgoznak a tűzoltók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfő reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta: vasárnap éjfélig mintegy kilencvenszer riasztották őket. Főként leszakadt faágak, valamint a hirtelen lezúduló felgyülemlett csapadékmennyiség okozott gondot. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitiben például egy kempingben a nagy esőzés miatt többen hazamentek, másokat pedig az iskolában szállásoltak el.

Több helyen épületek is megrongálódtak, köztük csaknem húsz lakóépület. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon 14 családi ház tetejéről sodort le cserepeket a szél.

A vihar során több településen volt áramkimaradás is. Csongrád megyében, Szegeden pedig villámcsapás miatt gyulladt ki egy lakóépület.

Hétfő hajnal óta újabb károkról érkeznek bejelentések, Csongrád megyében és Budapesten jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. Személyi sérülésről a katasztrófavédelemnek nincs információja – közölte a szóvivő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki hétfőre. A felhőszakadás miatt a fővárosra és Pest megyére valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

Emellett keleten helyenként még hétfőn is tartósan 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható. Így Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hőség miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.