Megkezdődik a vízelvezetés második üteme, lezárják a Kamaraerdei utat

(Budaörs, 2015. augusztus 10. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy a Kamaraerdőn záporvíz tározó épült. A felszíni vízelvezetés most a második üteméhez érkezett, ami hamarosan útlezárásokkal is jár majd.

 

A helyszínen jártunk Kisfalvi Péterrel a Kamaraerdő képviselőjével és Lőrincz Mihállyal a budaörsi műszaki ügyosztály vezetőjével.

Kisfalvi Péter a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2015. február 25-ei képviselő-testületi ülésen a költségvetésről döntöttek a képviselők, amelyben a Kamaraerdei út csapadékvíz csatorna építése is helyet kapott. Az I. ütem kivitelezése a Hosszúréti-pataktól a Kolozsvári utca és Kamaraerdei út kereszteződés között már megoldódott, most pedig a második ütem következik.

 

kamaraerdo_vizelvezetes_kisfalvi7

Víztározó a Kamaraerdőben

 

“Az első ütem már elkészült, a Hosszúréti patak partján a víztározó és a bekötő csövek a Kamaraerdei útig tartanak jelenleg. Most a Kamaraerdei út alatt, egészen a buszfordulóig mennek tovább majd a csövek. Ez lesz a második üteme a csapadékvíz elvezető csatornának.

Ha elkészül, akkor nem fog hömpölyögni a víz az úttesten nagy viharok esetén, és nem hordja a rengeteg követ az útra a víz, ami nagyon balesetveszélyes.

A Kamaraerdei vasúti felüljárónál nagyobb esőzések esetén a szennyvíz és az esővíz összemosódik és hömpölyög az úton. Minden ilyen alkalom után eddig ezen a területen fertőtlenítésre volt szükség, ami miatt le kellett zárni az utat, és az autósoknak kerülőúton kellett mennie. Ha a második ütem végéhez érnek ez a probléma is megoldódik.”

 

kamaraerdo_vizelvezetes_kisfalvi2

 

Lőrincz Mihály hozzátette, hogy azoknak a keresztutcáknak, mint a Zombori, Kassai, amelyek a Kamaraerdei útra lejtenek, idáig nem volt meg a csapadékvíz elvezető rendszere. Szabadon jött le a víz azokon az utcákon is.

“Ha meglesz a gerincvezeték a Kamaraerdei úton, akkor az ahhoz csatlakozó utcáknak a csapadékvíz elvezetése beköthető lesz oda, és így véglegesen megoldódhatnak a problémák. 

A csapadékvíz elvezetés egy folyamat, amit mindig a végétől kell kezdeni, ami a mi esetünkben a patakpart. A célunk az, hogy eljussunk a hegytetőre.”

 

kamaraerdo_vizelvezetes_kisfalvi6

 

Mikor kezdődnek meg a munkálatok?

“Augusztus hónapban mindenképpen megkezdődnek a munkálatok. Csak a fővárosnak és a BKK-nak mint közútkezelőnek, és a forgalomtechnikának a jóváhagyására várunk, mert útlezárásra lesz szükség a munkálatok ideje alatt.

Itt jár egy BKK busz, ezért a félpályás útlezárást el kell fogadni, de lehet hogy át kell helyezni a buszmegállót, ennek a jóváhagyása zajlik éppen. Amikor ez megtörténik, akkor a lakosságot értesíteni fogjuk a kezdésről, a várható befejezésről, és azokról az intézkedésekről amelyek közben történnek.

Miután a csőfektetés nem egy bonyolult munkafolyamat, és nem kell kiszedni a régi csöveket sem, mert nem voltak, ezért valószínű nem fog nagyon sokáig tartani az útlezárás. A félpályán belül a munkaárkot ássák ki majd,  és helyezik be a csöveket egymás után. Úgy gondolom, hogy tél előtt még mindenképpen kész lesz”

 

kamaraerdo_vizelvezetes_kisfalvi3

A lezárásra kerülő út

 

Mi lesz harmadik ütemben és mikorra várható?

“A harmadik ütem a Torockó és a Vörösbegy utcában fog folytatódni egészen fel a hegytetőig a Tétényi fennsíkig, tehát fokozatosan haladunk.

Rendelkezünk mindennel, tervvel és engedéllyel is, viszont van a Tétényi fennsíkon egy beruházó, aki lakóparkot szeretne építeni és így ő is érdekelt ebben az ügyben.

Szeretnénk őt is bevonni a harmadik ütembe, hiszen az ő érdekét is szolgálja. Bízom benne, hogy a harmadik ütemet 2016-2017-re be tudjuk fejezni.”

 

kamaraerdo_vizelvezetes_kisfalvi5

 

Kisfalvi Péter hozzátetette, hogy mint minden beruházás ez is jár kellemetlenséggel.

“A munkálatok ideje alatt, mivel félpályás útlezárás lesz, ezért majd lassabban lehet eljutni a munkahelyre vagy az iskolába, óvodába. Ezért azt kérjük a lakosoktól, hogy tervezzenek alternatív útvonalakat. A Beregszászi utca felől például el lehet majd kerülni az útlezárást.”

 

Amikor meglesz a munkálatok megkezdésének pontos időpontja, valamint a kapcsolódó útlezárásoké, a Budaörsi Infó Online-on tájékozódhatnak majd ezekről.

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.