Ismertették az állami ünnep idei programjait

A budapesti Kossuth téri honvédtisztavatás után augusztus 20-án az idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenetet tartanak, megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja.

 

Az államalapítás ünnepének programjait Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ismertette kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Kifejtette: az államalapító Szent István ünnepének programjai augusztus 20-án 8.30-kor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a honvédtisztjelöltek avatása következik. Beszédet mond Áder János államfő és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. A helyettes államtitkár kiemelte: ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát.

Ugyancsak délelőtt 10 órától a budai oldalon a Várkert Bazárnál este 9 óráig családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar.

Mindemellett idén is megnyílik a Magyar ízek utcája a Lánchíd utcában. A budai Várban délután fél 3-kor a Szent György tértől indul az aratómenet, majd a Szent István-szobornál megáldják a Szent István-napi kenyeret. A Szent István-bazilika előtt délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 6 órakor indul a hagyományos Szent Jobb-körmenet.

Kun Szabó István elmondta: az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását az Operatív Törzs felügyeli majd, amelynek munkájában mások mellett a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a honvédség képviselői működnek közre.

Az ünnepi rendezvények szervezéséért felelős Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal minden eshetőségre felkészült – mondta a vezérőrnagy. A legfontosabb szempontnak az emberek biztonságát nevezte. A programokat leginkább az időjárás befolyásolja, ezért a meteorológiai szolgálat félóránként jelentést készít arról, hogy várható-e bármilyen veszélyes időjárási jelenség – közölte.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy idén a Magyar Honvédség a tűzijáték lebonyolításában is kiemelt szerepet vállalt. A Dunáról ugyanis katonai pontonokról lövik majd fel a tűzijátékot. Kun Szabó István elmondta, hogy elsősorban a fővárosi építkezések miatt át kellett tervezni a helyszíneket. Idén a Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legjobb a látvány, de a közmédia több csatornáján is élőben közvetítik a műsort – tette hozzá.

A közbeszerzési eljáráson kiválasztott Leskovics Pirotechnika Kft. vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva elmondta, hogy a hagyományokhoz hűen idén is látványos programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel. A zenei aláfestést a Petőfi rádió zenei vezetője, Borcsik Attila “Izil” állította össze – ismertette.

Kifejtette: a tűzijátékhoz több mint 3 ezer bombát, csaknem 1400 római gyertyát használnak fel. A tízezernél is több effektet ötezer elektromos izzógyújtó aktiválja. Mindezekhez egy hét alatt 7 tonna pirotechnikai eszközt és 30 kilométer elektromos kábelt telepítenek.

A pirotechnikus kiemelte: a legkorszerűbb és a legbiztonságosabb termékekkel dolgoznak. A profi indítógép biztosítja, hogy szükség esetén azonnal leállíthassák a tűzijátékot – tette hozzá Leskovics Éva.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.