Az Intel és a Micron áttörést jelentő memóriatechnológia gyártásába kezd

Az Intel és a Micron Technology amerikai technológiai vállalatok bemutatták kedden a 3D Xpoint™ technológiát, amely egy teljesen új típusú, nem felejtő memóriatípus – közölte az Intel az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

Az SSD-meghajtókban használatos NAND flashmemóriáknál mintegy ezerszer gyorsabb és ezerszer tartósabb új technológia nemcsak az otthon használt számítógépeket forradalmasítja, óriási sebessége a hatalmas adathalmazok valós idejű elemzését is megkönnyíti. Ez a technológia egyesíti a piacon ma kapható valamennyi memóriatechnológia által kínált előnyöket a teljesítmény, az adatsűrűség, az energiaigény, a tartósság és a költségek terén.

 

3D_Xpoint_uj_memoria_technologia_2015

 

A már gyártásban lévő 3D XPoint technológia az első új memória kategória a NAND flashmemória 1989-es megjelenése óta.

Hétköznapi példákra lefordítva az új memóriatípus előnyeit elmondható, hogy ha az utasszállító repülőgépek sebessége gyorsulna olyan mértékben, mint a 3D XPoint révén a memóriák, San Franciscóból Pekingbe repülni nem 12 óráig, csupán 43 percig tartana. A 3D XPointon alapuló memóriák tartóssága annyival jobb a NAND flashmemóriákhoz képest, mintha egy autóban elegendő lenne 3 millió mérföldenként olajat cserélni.

“Az egyik legfontosabb akadály a modern számítástechnikában az az idő, amelyre a processzornak a hosszú távú tárolókon tárolt adatok eléréséhez van szüksége” – mondta Mark Adams, a Micron elnöke. “A nem felejtő memóriák ezen új kategóriája olyan forradalmian új technológiát jelent, amely a roppant méretű adathalmazokhoz való gyors hozzáférést, és teljesen új alkalmazások használatát tesz lehetővé.”

A digitális világ egyre gyorsuló ütemben bővül – a 2013-ban létrehozott 4,4 zettabájtnyi digitális adattól a 2020-ra várt 44 zettabájtnyi adatig bezárólag -, a 3D XPoint technológia viszont képes ezt a roppant méretű adathalmazt nanoszekundumok alatt értékes információvá alakítani.

A kiskereskedők például felhasználhatják a 3D XPoint technológiát arra, hogy még gyorsabban bukkanjanak rá a pénzügyi tranzakciókban megbúvó, csalásra utaló jelekre, az egészségügyben dolgozó kutatók pedig nagyobb mennyiségű adatokat is valós időben lesznek képesek feldolgozni és elemezni, ezzel is felgyorsítva az olyan összetett feladatok végrehajtását, mint például a genetikai elemzések és a betegségek nyomon követése.

A 3D XPoint technológia teljesítménybeli előnyei tovább javíthatják a PC-használati élményt, s ezzel lehetővé tehetik a felhasználók számára, hogy még gyorsabbá tegyék közösségi médiás kommunikációjukat és interakcióikat, valamint még lenyűgözőbb játékélményben lehessen részük.

A 3D XPoint technológia az év hátralevő részében jelenhet meg néhány kiválasztott vevőnél, az Intel és a Micron pedig a technológiára épülő egyedi termékeket fejleszt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.