Kis harcos múmiáját rejtette a nyírfakéreg burok

A mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok tanúsága szerint egy kis harcos, 6-7 éves korában elhunyt fiú mumifikálódott holttestét rejtette a közelmúltban Szibériában, a Jamal-félszigeten feltárt nyírfakéreg burok – írja a Siberian Times angol nyelvű orosz napilap.

 

Az archeológusok a Zelenij Jár nevű település közelében folytatnak ásatásokat, ahol egy Perzsiához köthető ismeretlen középkori népesség temetőjét tárják fel. A nekropolisz a férfiak temetője.

Alekszandr Guszev régész az eredményeket ismertetve elmondta, hogy korábban 34 sekély sírt tártak fel, közülük 11 olyan személyek földi maradványait rejtette, akiknek összezúzták a koponyáját és összetörték a csontjait. Megtalálták egy vörös hajú férfi földi maradványait is, akinek törzsét rézlemezekkel fedték és a sír vaskést, állatbőröket, valamint medvét ábrázoló övcsatot rejtett. Napvilágra került öt csecsemő mumifikálódott holtteste is. Az összes holttestet lábbal a Gornij Poluj nevű folyó felé helyezték végső nyugalomra, a temetkezések tájolásának vallási okai lehettek – hangoztatták a szakemberek.

A sírokból előkerült tárgyi emlékek, köztük a Perzsiából készült bronztálak a 11-12. századból származnak.

Az idei ásatási szezon legérdekesebb lelete a 128 centiméter hosszú és 30 centiméter széles, emberi testet formázó burok, amely az MRI tanúsága szerint egy 6-7 éves gyermek földi maradványait rejti. A fiút állatbőrbe tekerték, törzsét rézlapokkal fedték, majd földi maradványait még egy állatbőrbe csavarták. A kis harcost egy kis bronzfejszével “fegyverezték” fel, a sírban különböző eszközöket, valamint díszeket – halántékgyűrűket és medvét formázó bronzfüggőt találtak a régészek.

Alekszandr Guszev emlékeztetett arra, hogy a szibériai népesség nem mumifikálta halottait, az elhunyt holtteste a bomlást megakadályozó rézlapoknak, valamint a hideg éghajlatnak köszönhetően maradt fenn, mindössze a jobb karja és két lába károsodott az évszázadok folyamán.

“Még csak most kezdjük feltárni a burkot, és elvégezzük a második MRI-vizsgálatot is, hogy minél több részletet megismerjünk” – magyarázta a régész.

http://siberiantimes.com/science/casestudy/news/n0314-mummy-of-a-child-warrior-from-lost-medieval-civilisation-unearthed-near-arctic/

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.