Betiltották a náci szám- és betűkódokat az osztrák rendszámokon

Betiltották a náci szám- és betűkódokat az osztrák egyedi rendszámokon egy csütörtökön életbe lépett rendelet szerint.

 

A tiltott kombinációk listáját az ausztriai Mauthausen Bizottság állította össze, a szervezet a mauthauseni koncentrációs tábor túlélőinek és áldozatainak emléket állító testület.

A bizottság felsorolásában több mint harminc szám- és betűvariációból álló kombináció szerepel. A testület feladata lesz a jövőben, hogy állandóan frissítse a most kiadott listát.

A csütörtökön életbe lépett rendeletet a gépkocsik használatáról szóló törvény júniusi módosítása tette lehetővé.

Idáig csak a nevetséges vagy a meghökkentő kombinációkat volt tilos használni az egyedi rendszámtáblákon, ám csütörtöktől tilos az olyan számkombinációk választása is, mint a 18-as, ami Adolf Hitler monogramjára, vagyis az abc első és nyolcadik betűjére utal, valamint a 88-as, amely a Heil Hitler köszöntésre. Továbbá nem szabad a nemzetiszocialista pártra utaló NSDAP vagy az Adolf Hitler kezdőbetűit tartalmazó AH vagy az SS betűkombinációkat sem használni. Tiltják még a Német Birodalomra vonatkozó 74-es és a Vér és becsületre utaló 28-as szám használatát.

Nemcsak a náci múltat idéző kódok használatát tiltották meg az egyedi rendszámtáblákon, hanem az IS és ISIS betűjel – az Iszlám Állam nevű terrorszervezet angol nyelvű rövidítése – használatát is.

Alois Stöger közlekedésügyi miniszter közleményben kiemelte: szélsőjobboldali gondolatoknak nincsen helyük az osztrák társadalomban.

Az osztrák közszolgálati rádió (Ö1) tájékoztatása szerint a rendelet csak az újonnan kiadott rendszámokra érvényes, már kiadott rendszámtáblákon szerepelhetnek a betű- és számkombinációk. Az egyedi rendszámok érvényessége 15 év, ennek letelte után újból igényelni ezeket.

Jelenleg csaknem fél millió osztrák állampolgár rendelkezik egyedi rendszámtáblával.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.