Rekordösszeget adtak az egyik leeresztett labdáért

Rekordot jelentő 43 740 dollárért (12,37 millió forint) kelt el aukción egy olyan tojáslabda, amely a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) elmúlt szezonjának egyik legnagyobb botrányát okozta – olvasható az espn.com oldalon.

 

A “labdaleeresztős ügy” az Amerikai Konferencia fináléját követően robbant ki, miután kiderült, hogy az első félidőben a végül győztes – később pedig bajnok – New England Patriots az előírtnál jóval puhább labdákkal támadott annak érdekében, hogy azokat könnyebb legyen elkapni. Érdekesség, hogy csak az első félidőben használták az előírtnál puhább játékszereket, s ekkor még csak 17-7 volt az állás a “puhítók” javára.

Az ügyről később 246 oldalas jelentés született, amely szerint valószínűleg a Patriots két alkalmazottja volt a bűnös, és az irányító játékos, Tom Brady is tudhatott a dologról. Ezt követően a bostoni klubot egymillió dollárra büntették, illetve a jövő évi első körös, valamint a 2017-es negyedik körös draftjogáról is le kellett mondania. Ráadásul Bradyt négy mérkőzésre eltiltotta a liga, emiatt a négyszeres Super Bowl-győztes irányító fellebbezett.

A Lelands aukciós ház vezetője elmondta, amikor birtokukba került a labda, azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy akár több mint százezer dollárért talál gazdára, ugyanakkor így is történelminek számíthat az összeg, mivel tojáslabdáért ekkora summát még nem adtak. Tavaly augusztusban 40 388 (11,43 millió forint) dollárt fizettek azért a tojáslabdáért, amellyel minden idők legegyoldalúbb egyetemi mérkőzésén játszottak, a Georgia Tech csapata 222-0-ra kalapálta el a Cumberland együttesét.

Érdekesség, hogy egy olyan labda, amellyel a New England Patriots 2001-ben bajnoki címet nyert, s Tom Brady dedikálta is, mindössze 4915 dollárért (1,4 millió forint) kelt el tavaly decemberben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.