Kerékpáros zarándoklat indul a nándorfehérvári csata emlékére

Idén újra megszervezik az Amiért a harang szól – Nándorfehérvár 1456 című hagyományőrző programot, amely vasárnap Budapestről indul és több település érintésével késő este ér vissza a Hősök terére, ahol megemlékezést és koncerteket tartanak.

 

Civil összefogással rendezik meg hetedik éve a hősöknek emléket állító zarándoklatot – mondta el Janek György, a szervezőbizottság elnöke az MTI-nek.

“A túrakerékpározás népszerűsítésével célunk a Dunakanyar szépségeinek bemutatása. A túra a Hősök teréről indul és Budakalász, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Visegrád, Pilisszentlászló és Budakalász érintésével tér vissza a Hősök terére. Az útvonalon a települések polgármesterei is fogadják majd a sportos zarándokokat” – fejtette ki a szervező.

Hozzátette: Schulek Ágoston háromszoros magyar bajnok rúdugró eszmei és tevőleges támogatója volt 2009-től, a kezdetektől a szervezőbizottságnak, így tiszteletére a túra 2013-óta a dr. Schulek Ágoston kerékpáros zarándoklat nevet viseli.

A Hunyadiakra emlékezve a Hősök terén kiállítják Mátyás király halotti pajzsának és kálváriájának másolatát is.

A program keretében Takács Bence elszavalja Jókai Anna Ima Magyarországért című versét, de fellép Szabó András előadóművész és Mészáros János Elek énekművész is.

Közreműködik a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, amely a Hősök terén délelőtt és este, továbbá a Dunakanyar érintett településein a kerékpárosok érkezése előtt koncertezik.

Diószegi György művelődéskutató és Varga Tibor jogtörténész előadást tart a nándorfehérvári diadalról, Pintér Tibor, Békefi Viktória és Dévai Nagy Kamilla énekel.

A szervező elmondta, hogy a zarándoklatra a hőség ellenére is 64 előnevezés érkezett, de a helyszínen és az előre meghirdetett állomásokon is lehet csatlakozni a menethez.

Az Országgyűlés 2011. július 4-én az 555. évforduló tiszteletére nyilvánította a nándorfehérvári diadal emléknapjává július 22-ét.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.