Tiziano-képet vásárolt az MNB 4,5 milliárdért

Megvásárolta a Magyarországon fellelhető egyetlen Tiziano-képet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Értéktár Program keretében – közölte honlapján csütörtökön az MNB. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményért 4,5 milliárd forintot fizettek.

 

A honlapon olvasható közleményben emlékeztetnek arra, hogy a tavaly januárban életre hívott Értéktár Program az elmúlt másfél évben számos nagy értékű műtárggyal növelte a hazai műkincsvagyont.

Mint írják, a most megvásárolt Tiziano-kép a hazai magángyűjtemények legértékesebb festménye volt, művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt fél évszázadban Magyarországon előkerült műkincsek között.

A Mária gyermekével és Szent Pállal című kép ismeretlen olasz mester alkotásaként sokáig egy pécsi lakás falát díszítette, mielőtt 2005-ben felbukkant a Nagyházi Galéria aukcióján. Akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotásáról van szó. A képet Pintér Gyula vállalkozó vette meg 140 millió forintért, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe.

Később a művész saját kezű változtatásai sorát kimutató röntgenfelvételek, és a modenai hercegi gyűjtemény leltári leírása igazolta, hogy Tiziano művéről van szó. A Mária gyermekével és Szent Pállal című festményt az elmúlt csaknem egy évtizedben több tárlaton és a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításában láthatta a közönség.

A műkincs-visszavásárlási Értéktár Program célja az elmúlt történelmi periódusokban különböző okok miatt külföldi tulajdonba került legfontosabb műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok itthon tartása – olvasható a közleményben, amelyben felidézik, hogy a programra az MNB Igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig.

A program keretében eddig összesen mintegy 7,8 milliárd forintért vásárolt  műtárgyakat és gyűjteményeket az MNB. Köztük van Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt (1,6 milliárd forint), Orbán Dezső A nagy akt (65 millió forint), Gulácsy Lajos A mulatt férfi és a szoborfehér asszony (42 millió forint) és Vaszary János Kereszténység (40 millió forint) című alkotása, valamint egy a XIV-XVII. században Erdélyben vert ezüst tallérokból álló érmegyűjtemény (1,1 milliárd forint).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.