Hasznos tanácsok kánikula idejére

(Budaörs,  2015. július 17. – Budaörsi Infó) Bárkinek okozhat egészségi panaszokat (fejfájás, szédülés), kellemetlen tüneteket, rosszullétet a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a kisgyermekek, 65 évnél idősebbek, fogyatékosok, vagy különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők. Fontos, hogy a nagy melegben figyeljünk oda magunkra és társainkra is.

 

 

Általános tudnivalók

 

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!

Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is!

Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt, karjaink felfrissítésére.

Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!

Lehetőleg éjjel szellőztessünk!

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát)zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

Korlátozza a szabadlevegőn valótartózkodását a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.

Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

A hajzuhataggal rendelkezők fonják össze hajukat, vagy kreáljanak belőle kontyot. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.

Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

 

hoseg_kanikula_nyar_viz_2015

 

 

Étkezési tanácsok

 

Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,2%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.

Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványanyag-tartalommal rendelkező folyadékok hiszen nem csak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezetből!

Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélében és gyümölcsben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket!)

A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékában vízből áll.

Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

hoseg_kanikula_napsutes_kek_eg

 

Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben – átmenetileg – felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat.

Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!

Mezítláb cipőben járni kényelmes, de lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet.

Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.

 

hoseg_kanikula_000

 

 

Tanácsok kisgyermekes családok részére

 

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

Sose hagyjuk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60o C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.

 

 

Orvosi tanácsok

 

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességet. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket.

Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

 

 

Tanácsok a hőguta megelőzésére:
1)    A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát!
Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be bőrét.

2)    Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

 

kanikula_hoseg_melegrekord_nyar_kutya_fagylalt

 

 

Utazási, közlekedési tanácsok

 

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. Hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, hogy főleg az idősek, hogy a nagy meleg, ég az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városon kívül túrázni, illetve strandolni indulnak.

A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekeinek légnyomását.

A hosszabb útra indulnak a gépkocsiban utazók részére vigyünk – ha lehet hűtő táskában megfelelő mennyiségű folyadékot.

A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.

A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek indulatosak.

A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.

Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

 

Balaton_kanikula_hoseg_strand_Sound_fesztival

 

 

Tanácsok strandoláshoz

 

A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.

Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!

Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!

Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült tettel soha ne menjen vízbe!

Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!

Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónakot, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!

 

(Budaörsi Infó/Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)


facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.