Nyuszipárok találtak gazdára Budaörsön

(Budaörs, 2015. július 16. – Budaörsi Infó) 2015. július 14-én nyuszipárokat kaptak a budaörsi rászoruló családok a Zsámbék-medence és Térsége Gazdakör és a budaörsi Vöröskereszt jóvoltából.

 

20 család kapott 40 nyuszit a budaörsi Vöröskereszt Deák Ferenc utcai irodájának udvarán. A családokat rászorultsági alapon választották ki egy 300 fős listából, amit korábban az önkormányzattal egyeztettek.

Mivel a nyuszikat szaporítási céllal kapták, ezért olyan családok kaphattak nyuszit, akiknek a lakókörnyezete megfelelő erre a célra.

 

2015nyulosztas15

 

Kisberk Balázs a Zsámbék-medence és Térsége Gazdakör elnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a jelenlévők 2 nyuszit és két kiló nyúltápot kaptak.

 

2015nyulosztas10

balra: Kisberk Balázs, jobbra: Roszik György

 

“A nyuszikat nem csak táppal kell etetni, hanem levélzölddel is lehet. Ezek nem olyan régi választási magyar házinyulak, és nemsokára ivarérettek lesznek. Természetesen be vannak oltva, viszont ezt félévente évente érdemes megismételni. Bírják a hőséget és a nagy tömegben való tárolást is, így a tenyésztésük is egyszerű, és a Gazdakörhöz is bármikor fordulhatnak tanácsért.

A családoktól azt kértük, hogy szaporítsák, tenyésszék a nyuszikat húsukért, vagy akár le is adhatják a feleslegessé vált szaporulatot az Őszibarack Budakörnyéki Gazdaszövetkezetnek.”

 

Roszik György a Gazdakör nyúlszakértője a  jelenlévőket néhány hasznos gyakorlati tanáccsal látta el mielőtt elvitték volna a nyuszikat.

 

2015nyulosztas11

 

“A nyuszik elhelyezésére ideig-óráig megfelel egy fa- vagy műanyag láda, netán egy terrárium. Az idő múlásával azonban egyre jobban gyarapodnak, növekednek, és kezdik kinőni férőhelyüket. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhetünk kimondottan nyusziknak készült ketrecet, és ez mégiscsak alkalmasabb mint egy általunk eszkábált ládikó. A ketreces elhelyezés esetén 400 gramm testtömegű állatoknak egyedenként minimum 20-25 dm2-nyi férőhely szükséges, de minél nagyobb a ketrec, annál jobb.”

 

2015nyulosztas9

 

Mit eszik a házinyúl?

“A csöppnyi nyúlfiak 4-6 hetes korukig szopnak, de már 3 hetes korukban kóstolgatják, szálalják a gyenge fűféléket, a herét. A takarmánnyal szemben a nyúl nem igényes. Természetesen itt is a legjobb megoldás, ha gyári keveréktakarmányt kap, amelyben minden számára szükséges anyag megtalálható, de ha nem akarjuk tápra szoktatni, jól eltartható a kerti zöldféléken, egy kis szemes kiegészítéssel (búza, zab vagy árpa). Ami fontos számára, az a széna. Erre télen-nyáron szüksége van. Csak a széna tartalmazza azt a rostmennyiséget, ami a nyúl emésztését egészségessé teszi. Ha elegendő mennyiségű egészséges szénát kap, akkor azt bármivel kiegészíthetjük, nagy hibát aligha követünk el.

A kert igen sok takarmányt kínál a nyulaknak. A levágott fű, a lomb, a nyesedék, a gyomok egy része, a sárgarépa lombja, s persze a répa is, a káposztafélék mind kiváló takarmány. Gyümölcsöt csak kis mennyiségben adjunk, mert a magas cukortartalmuk miatt hizlalnak, illetve nagy mennyiségben a lédús takarmányok hasmenést okoznak.

 

2015nyulosztas14

 

Általában elmondható, hogy inkább kevesebb mennyiségre törekedjünk, hiszen rengeteg elhízott nyulat visznek különféle problémával állatorvoshoz. Pedig a jó testsúly fél egészség nyulaknál! 

1 kg testtömegű állatra naponta 120-300 grammnyi zöldtakarmány számítható, vegyesen keverve és mindig kissé fonnyasztott állapotban!

Az ólban, ketrecben mindenképpen gondoskodjunk etetőről, itatóról és szénazsebről. Ezek lehetnek nagyon egyszerű megoldásúak. Az etetővel szembeni elvárás, hogy a takarmány ne szennyeződhessen, tehát a nyúl ne tudjon beleülni, és a pereme visszahajló legyen, tehát akadályozza meg (amennyire lehet), hogy a nyúl kikaparja a takarmányt. Az itató könnyen feltölthető és takarítható legyen, de a nyúl ne tudja se szétrágni, se kiborítani. A szénazseb pedig tegye lehetővé, hogy a szénát vagy a zöldtakarmányt a nyúl onnan szálanként kihúzogassa, és elfogyassza. A zöldet egyszerűen be is lehet tenni az ólba, onnan is megeszi, de ha többet adunk neki, mint amit egyszerre megeszik, akkor ráül, szétkaparja, bepiszkolja, és később már nem eszi meg. “

 

2015nyulosztas3

 

Hogyan szaporítsuk a nyulat?

“A házinyulak általában 3-4 hónapos korukban válnak ivaréretté, tenyésztésbe azonban csak 6-7 hónapos korban vehetők. Az anyanyúl 30 napi vemhesség után 7-10 fiókát hoz a világra, s ezeket fel is tudja nevelni.”

 

 

2015nyulosztas8

 

Nagy Éva  a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete 1. számú Területi Szervezetének területi munkatársa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Zsámbék-medence és Térsége Gazdakörrel együttműködve arra törekszenek, hogy a rászoruló családokat megismertessék az önellátás lehetőségeivel.

“Nem is olyan régen szárnyasokat osztottunk a Gazdapiacon, most pedig nyuszikat. Ha minden igaz, akkor így már ezekben a háztartásokban tojásból, csirke és nyúlhúsból nem lesz hiány. Az a célunk, hogy minél több rászorulónak tudjunk segíteni.”

 

 

2015nyulosztas7

2015nyulosztas6

2015nyulosztas5

2015nyulosztas4

 

2015nyulosztas2

2015nyulosztas

2015nyulosztas13

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.