Katar büszkélkedhet a világ leghatékonyabb kormányával

Az autokratikus államberendezkedésű Katar büszkélkedhet a világ leghatékonyabb kormányzati apparátusával – idézi a brit Independent hírportál a World Economic Forum (WEF) tanulmányát.

 

A WEF kutatói a szervezet legutóbbi “Global Competitiveness Report” jelentésének adataira támaszkodva hasonlították össze és állították rangsorba a világ 144 országát a kormányzat hatékony működése szerint. A kutatók olyan szempontokat vettek sorra és értékeltek, mint a pazarlás az állami kiadásokban, a vállalkozások hivatalos terhei, vagy a törvényhozás áttekinthetősége és kiszámíthatósága.
Az összehasonlításban a nők elleni diszkriminációról, a vendégmunkások kizsákmányolásáról és a szólásszabadság korlátozásáról elhíresült autokratikus berendezkedésű Katar került az élre, mégpedig sorrendben Szingapúr, Finnország, Hongkong, az Egyesült Arab Emirátusok és Új-Zéland előtt. A WEF indoklása szerint Katar a kormányzati kiadások “alacsony vesztesége” miatt érdemelte ki az első helyezést.

A svájci ügyészség ezen a héten hétfőn jelentette be, hogy 28 különböző ügyben folytatnak nyomozást a 2018-as és 2022-es Futball Világbajnokság rendezési jogának odaítélésével kapcsolatban, amelyeket Oroszország, illetve Katar nyert meg. Mindkét ország cáfolja, hogy törvénytelen módon járt volna el.

Az Amnesty International legutóbbi jelentése szerint a 2013-ban hatalomra jutott sejk uralma alatt Katarban kizsákmányolják és megalázzák a vendégmunkásokat, a nők pedig diszkriminációnak és erőszaknak vannak kitéve. A jelentés szerint a szólásszabadságot korlátozzák, a sajtó rutinszerűen öncenzúrát folytat.
http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/the-most-efficient-government-in-the-world-has-been-announced-and-its-qatar-10389135.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.