A kolozsvári polgármesteri hivatal nem engedélyezte egy Erdély autonómiáját szorgalmazó molinó kihelyezését

A kolozsvári polgármesteri hivatal nem engedélyezte olyan molinó kihelyezését a város határába, amelyen románul, magyarul és németül áll az Autonómiát Erdélynek! felirat – közölte szerdán az MTI-vel Fancsali Ernő, Erdély autonómiájáért küzdő civil aktivista.

 

Az aktivista egy hónappal ezelőtt indított adománygyűjtést azért, hogy fizetett hirdetésben óriásplakátokon jelenítsék meg Erdély autonómiájának az igényét. Fancsali Ernő elmondta, hogy felhívására annyi adomány érkezett, amennyi egy molinó elkészítésére, és egy – Kolozsvár nagyváradi bejáratánál levő – hirdetőtábla egyhavi bérlésére elegendő.

Amint elmondta, a hirdetőtáblát üzemeltető reklámcég azt kérte, hogy a plakát arculatát előzetesen engedélyeztesse a kolozsvári polgármesteri hivatallal. A hivatal pénteken kézbesített válaszában elutasította a tábla jóváhagyását, és azt is közölte, hogy a hivatal nem ért egyet a plakát „alkotmányellenes és provokatív” üzenetével.

„Azt szerettem volna, hogy ha már negatív válasz jött, legyen benne, hogy alkotmányellenes, és ezt megtámadva a bíróságon az alkotmánybíróság mondja ki, hogy az autonómia követelése alkotmányellenes-e vagy nem” – magyarázta az aktivista, aki civilként indította el az ügyet, ám közben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezete elnökévé választották.

Fancsali Ernő szerdán nyílt levéllel fordult Kolozsvár elöljáróihoz, melyben arra szólította fel őket, hogy hagyjanak fel a kettős mérce alkalmazásával. „Nem az Önök tiszte eldönteni, hogy alkotmányellenes-e vagy sem az autonómia. Ha mégis, akkor egyformán kellene elbánni a monarchista megmozdulásokkal, de a Besszarábia Romániához való csatolását követelőkkel is!” – fogalmazott az aktivista, aki a Szatmár megyei törvényszéknek arra az ítéletére is hivatkozott, mely szerint jogszerű az autonómia intézményének népszerűsítése.

Az aktivista azt is felrótta a kolozsvári városvezetőknek, hogy nem pártolják, sőt gáncsolják az erdélyiség gondolatát, és azon dolgoznak, hogy továbbra is Bukarestből igazgassák Erdélyt.

 

 

 

Romániai bíróság: nem nevezhető szélsőségesnek az, aki az önrendelkezést népszerűsíti

 

A Szatmár megyei törvényszék jogerős ítélete szerint nem nevezhető szélsőségesnek az a személy, aki Románia valamely régiójának az önrendelkezését népszerűsíti – közölte szerdai számában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A törvényszék Krakkó Rudolfnak, a Szatmárnémeti Híd egyesület elnökének panasza alapján vizsgálta meg az autonómia és a szélsőségesség esetleges összefüggéseit.

Krakkó Rudolf a Gazeta de Nord-Vest szatmári napilapot perelte be valótlanság állítása és rágalmazás miatt. A napilap egy 2013 decemberében tartott szatmárnémeti autonómiakonferencia kapcsán írt cikket azzal a címmel, hogy A szélsőséges Krakkó megint előtérbe lép. A cikkben a lap többek között azt írta: “Nem először fordul elő, hogy Krakkó nyilvános rendezvényeket szervez Szatmár megyében, s ezekre mindenféle gyanús személyeket hív meg, akik szabadon beszélhetnek revizionista és autonomista elméleteikről.”

A cikket több hasonló szellemű írás követte a szatmári napilapban. Ezeket kifogásolta a Híd egyesület elnöke a bíróságon. Alapfokon elvesztette a pert, de a Szatmár megyei törvényszék helyt adott fellebbezésének, és arra kötelezte a napilapot, hogy hasábjain nyilvánosan kérjen bocsánatot Krakkó Rudolftól.

A május 19-én kimondott ítélet nemrég kézbesített indoklásában a törvényszék nyomatékosította, rágalmazásnak minősül negatív jelzővel illetni azt, aki a különböző autonómiaformákat népszerűsíti. Az indoklás rámutat: az autonómia Európa más országaiban működő intézmény, ezért nem minősíthető szélsőséges jelenségnek. A bíróság bocsánatkérésre kötelezte a napilapot, amiért “sorozatosan valótlanságot állított” az eseményről és a szervező személyéről.

Krakkó Rudolf a Krónikának elmondta, hogy a Gazeta de Nord-Vest a per során Csehi Árpádnak, a Szatmár megyei önkormányzat Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott korábbi elnökének a nyilatkozatára hivatkozott. Csehi a 2010-ben Pusztadarócon szervezett Híd Fesztivál kapcsán kijelentette, hogy semmiféle szélsőséges rendezvénynek nincsen helye a megyében.

A Krónika a magyar jogsérelmek ellen gyakorta fellépő Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvédet is idézte, aki elmondta: nincs tudomása arról, hogy hasonló ügyben bírósági eljárás zajlott volna korábban Romániában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.