Három évre ítélték Silvio Berlusconit a Prodi-kormány bukásához vezető vesztegetésért

A nápolyi első fokú bíróság nem jogerősen három év börtönre ítélte szerdán Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt. A vád szerint Berlusconi az olasz parlament egyik tagját lefizetve buktatta meg 2008-ban Romano Prodi kormányát.

 

Silvio Berlusconit közhivatal viselésétől is eltiltották öt évre. Három év börtönt szabtak ki az ügy másik vádlottjára, Valter Lavitolára is, aki a L’Avanti! című – azóta megszűnt – olasz újság főszerkesztője és Silvio Berlusconi bizalmasa volt.

A tárgyalás során a bíróság bizonyítottnak találta, hogy Berlusconi 2006 és 2008 között hárommillió euróval (900 millió forint) megvesztegette Sergio De Gregoriót, a római parlament akkori szenátorát. De Gregorio a 2006-os olasz választásokon az Antonio Di Pietro volt ügyész vezette, Értékek Olaszországa (IdV) nevű párttal került be a római parlament felsőházába. Az Idv a Prodi-kormány szövetségese volt. Sergio De Gregorio azonban elhagyta a kormánykoalíciót és a Silvio Berlusconi vezette jobbközép ellenzék soraiba ült át. De Gregorio átpártolása a kormánytöbbség elveszítéséhez és a Prodi-kormány 2008-as bukásához vezetett. Az ugyanebben az évben kiírt választásokat Berlusconi nyerte meg egy jobboldali koalíció élén.

A Sergio De Gregoriónak juttatott tetemes összeg Valter Lavitolán keresztül érkezett meg Silvio Berlusconitól. De Gregorio és Lavitola egykor együtt dolgozott a L’Avanti! szerkesztőségében.

Berlusconi a szerinte “abszurd” ítéletet “politikai üldözésnek” nevezte. Romano Prodi úgy nyilatkozott, hogy De Gregorio lefizetése nem őt, hanem a demokráciát sértette meg. Prodi hozzátette: ha időben észrevette volna, hogy mi történik, kormánya nem bukott volna meg.

Silvio Berlusconi védőügyvédei azt hangoztatják, hogy az ítélet “semmisnek” tekintendő, a pernek nem lesz folytatása, mivel a majdnem tíz évvel ezelőtti ügy novemberben elévül.

Az idén 79 éves Silvio Berlusconit utoljára jogerősen 2013 nyarán ítélték el adócsalásért. Ezt követően az olasz parlamentből is kizárták. Büntetése letöltéseként tíz hónapon át közmunkát végzett egy Milánó közeli idősek otthonában.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.