Több mint kétezer-négyszáz riasztás a vihar miatt

Már több mint kétezer-négyszáz riasztást kapott a katasztrófavédelem a vihar okozta károk miatt. Budapesten egy ház tetőszerkezete összedőlt, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerda este az MTI-vel.

 

Mukics Dániel elmondta: letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják őket. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott, a tető kigyulladt, ezeket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.

Több helyen alig lehet közlekedni, áll a forgalom – mondta

A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Vas, Pest és Heves megyéből, valamint a fővárosból kapták. Budapesten több mint ezerkétszáz, Pest megyében ötszáz bejelentést érkezett a műveletirányítási központba – közölte.

A szóvivő elmondta, hogy a fővárosban összedőlt egy családi ház tetőszerkezete, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben. A XXII. kerületben egy többszintes épület bádogtetejét megbontotta a szél, több száz négyzetméteren életveszélyesen lóg a tető.

Gödön kigyulladt egy trafóház, ezért a környéken nincs áram.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a jelzéseket, és számolja fel a károkat. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki, és csak utána a kisebbekhez, amelyeknek a helyreállítása ezért elhúzódhat.

vihar_budapest_dozsa_gy_ut_2014jul8

 

 

 

Pest megyében a legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett

 

A vihar okozta károk miatt a Pest megyei katasztrófavédelem műveletirányítására szerda estig több mint négyszáz hívás futott be – tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t. A legtöbb jelzés Érd és Diósd környékéről érkezett.

Csámpai Attila közölte: Érden, az Olvasztár utcában kidőlt fák akadályozták meg a bejutást a lakásokba, a Törcsvári utcában pedig egy épület kéményét döntötte le az erős szél. A törökbálinti vasútállomáson egy leszakadt felsővezeték miatt gyulladt ki a zajvédő fal, a tüzet eloltották – tette hozzá.

A szóvivő korábban elmondta: főként fakidőlésekhez és leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat. Több méter magas fák dőltek kerítésekre, háztetőkre, villanyvezetékekre. Érden a leszakadt vezeték a villanyoszlopot is magával rántotta – tette hozzá.

Az erős szél több helyen tetőszerkezeteket rongált meg. Érden, a Bádogos utcában egy szociális intézmény tetejét sodorta le. Az épületet átáztatta a víz, amely a konnektorokat is életveszélyessé tette. Az épület lakhatatlanná vált, az ott lakókat ideiglenes szálláson helyezik el.

Jelenleg mintegy száz tűzoltó dolgozik a helyszíneken, összesen huszonnégy tűzoltójárművel, a vihar vonulásával Gödöllőről is egyre több bejelentést kapnak a tűzoltók.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.