Soha ne hagyja egyedül gyermekét az autóban!

A következő napokban is folytatódik a forróság. Az év bármely szakában felelőtlenség a gépjárműben magára hagyni egy kisgyermeket, akár hermetikusan lezárt kocsiban, akár résnyire leengedett ablak mellett.

 

Szakértők szerint egy bezárt autóban 20 perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki már akkor is, ha a kinti hőmérséklet csak 26-27 fok. Egy olyan napon pedig, amikor 30-35 fok van, akár 10 perc alatt 70 fokosra is forrósodhat az autó belseje.

 

Mi a teendő, ha egy síró csecsemőt vagy kisgyermeket találunk egy bezárt autóban?

Először késlekedés nélkül értesítsük a rendőrséget (a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén) és a mentőszolgálatot! Ne vesztegessük az időt arra, hogy megkeressük a szülőket!

Elengedhetetlenül fontos, hogy tudjuk, a test nagyon gyors hőemelkedése hőgutát okozhat. Normális körülmények között a szervezet önmagát izzadással hűti, de extrém melegben ez a képesség még a felnőtt emberek esetén is megszűnik. A hőguta nagyon veszélyes állapot, ugyanis akár az agyat, akár más szerveket komolyan károsíthat, szélsőséges esetben akár halált is okozhat. Jellegzetes tünetei a kivörösödött arc, száraz bőr, de főleg a nagyon magas testhőmérséklet.

Ha ilyen helyzetben módunkban áll a babát kivenni a gépjárműből, azonnal helyezzük hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes ilyenkor hideg vizes törölközővel törölgetni, legyezgetni, vagy akár hideg vizes lepedőbe csavarni.

 

(forrás: police.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.