Kassai Lajos lovasíjász “a lehetetlent kihívók” kínai tévésorozatában szerepel

Kassai Lajos lovasíjász is szerepel egy most készülő kínai televíziós sorozatban, amelyhez olyan embereket kerestek, akik “kihívják a lehetetlent”. A magyar lovasíjászat sportág megteremtője, aki eddig öt világrekordot állított be, pekingi stúdiófelvétele előtt adott interjút az MTI-nek.

 

“Számomra valahogy sorsszerűvé vált Kína. Amióta öt éve egy kínai barátommal bejártuk az ország nagy részét, azt veszem észre, hogy a repülőn ülök, és az Kínában száll le” – hangsúlyozta Kassai Lajos, aki a felvételre várva hétfőre virradóra egy teremben szaporán előhúzott íjvesszőivel a céltábláját sorozta, vagy sárga korongokat “szedett le”, amelyeket Olter Wanda reptetett.

Mint a Kínai Központi Televízió (CCTV) munkatársai elmondták, a magyar lovasíjászra kínai “forrásokból” bukkantak, és az után döntöttek a meghívásáról, hogy meggyőződtek tudásáról és arról, “milyen jól mutat a képernyőn”. A sorozat a tervek szerint 11 epizódból áll, a legnézettebb 1-es csatornán, vasárnaponként, főműsoridőben sugározzák majd másfél órában. Egy-egy részben 6-7 szereplő lép majd fel.

A külső és a stúdiófelvételek folyamatosan zajlanak, és bár a részletekről sokat nem akartak elárulni, annyit elmondtak, hogy a számos kínai meghívott mellett lesz amerikai, orosz, kenyai, olasz és mongol résztvevő is.

“A show komoly lehetőség arra, hogy kínaiak százmillióihoz eljusson az, hogy egyáltalán létezik lovasíjászat, amelyet a világ sok részén magyar sportként emlegetnek” – jegyezte meg Kassai Lajos. Mint mondta, Magyarországon 1990 környékén kezdett vele foglalkozni, majd két év múlva európai “hadjáratokra” indult, lovasrendezvényeken vett részt, de eljutott Amerikába, Kanadába és a Közel-Keletre is. Edzőtáborokat tart a világ minden részén.

A szakember hangsúlyozta: büszke arra, hogy a lovasíjászat bekerült az egyetemi tananyagba és a lovas szakágak közé, továbbá tavaly a hungarikumok gyűjteményébe is. “A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg benne, van, aki a sportot szereti meg, mások a ló, a lovaglás miatt vonzódnak hozzá.”

Híveinek tábora egyre szélesebb Kínában is, a Kassai név a külső forgatási helyszínen sem volt ismeretlen. Az Ezer-sziget tavánál, Csöcsiang tartományban tanítványai várták, és “mutatványát” is az egyiküktől kölcsön kapott lovon hajtotta végre: 14 korongot lőtt le vágtató ló hátáról 21 másodperc alatt. Az adott körülmények között ezzel meg is volt elégedve, hiszen a Budapest Arénában 20 másodperc alatt teljesítette ugyanezt.

Kassai Lajos, aki eddig minden lovasíjász-versenyt megnyert, épp itt, az Ezer-szigeten szeretné a sportág ázsiai központját létrehozni, és ebben egy tehetős kínai partnere támogatja. “Komoly beruházás készül, lovakban, pályában egyaránt, amihez a szakmai muníciót a Kassai-iskola adja. Jövőre vendégül látják a kínai partnereket, nyílt napot tartanak, vizsgákat mutatnak be nekik – számolt be Kassai Lajos a tervekről.

“Csak már ezen az éjszakán legyünk túl” – jegyezte meg hétfőre virradóra az 55 éves Kassai Lajos, akinek nagyjából hajnali egy órakor kezdődött a stúdiófelvétele “teljes harci díszben”. Ennek során később sok szó esett Magyarországról, a magyar kultúráról, és arról, hogy mennyire fontos egy nemzet számára a hagyományainak megőrzése. Az interjúban arra biztatta kínai közönségét, a kísértések ellenére ők se fordítsanak hátat a kultúrájuknak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.