Budaörsi tescós rablás – Új eljárásra utasított a tábla

Az elsőfokú ítéletet megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasított a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön az egy évtizede a budaörsi Tescónál lezajlott lövöldözés, egy kettős gyilkosság és több másik súlyos, fegyveres bűncselekmény ügyében.

 

    A Fővárosi Törvényszék tavaly februárban első fokon a bűncselekmény-sorozat hét vádlottja közül hármat ítélt életfogytiglanra nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, továbbá rablás és más súlyos bűncselekmények miatt. Egyikük tényleges életfogytiglant kapott, miután évtizedekkel korábban egyszer már minősített emberölésért – nem tényleges – életfogytiglanra ítélték. Két vádlott pedig 12-12 év szabadságvesztést kapott nem jogerősen.

    Az első fokon megállapított tényállás szerint a vádlottak zöme a börtönben ismerkedett össze. A bűncselekmény-sorozat legismertebb epizódja 2005-ben a budaörsi Tesco parkolójában zajlott, amikor a kiérkező rendőrök tüzet zúdítottak a rablókra, megpróbálták őket feltartóztatni, ám az egyik, idegenlégiós kiképzésen is átesett férfi menekülésük fedezése érdekében kézigránátot dobott el a parkolóban.

    Az elsőfokú bíróság több vádlottat bűnösnek mondott ki egy kalocsai pénzváltó és felesége 2004-ben történt megölése miatt is , továbbá megállapította, hogy a banda tagjai változó összetételben tucatnyi más bűncselekményt követtek el. Pénzváltókat, ékszerboltot raboltak ki, zsákmányuk nem egyszer több tízmilliós nagyságrendű volt. Több pénzszállító elleni támadásnál is rálőttek a járműre, volt ahol a felgyújtásával fenyegetőztek, két támadásnál combon lőtték az ellenálló biztonsági őrt, amivel életveszélyes, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket okoztak. A vádlottak terhére rótták azt is, hogy Horvátországból géppuskát próbáltak szerezni.

    Az eljárás során a vádlottak többnyire tagadták saját bűnösségüket, ám bizonyos cselekményeknél kölcsönösen egymást vádolták.

    Az elsőfokú büntetőpernek korábban több bíró is nekifogott, ám elfogultság miatt sorra visszaadták az ügyet, de megesett az is, hogy a vádlott kenyérszeletekkel dobálta a bírót, sőt be is perelte őt.

    Az ügyész – aki első fokon öt életfogytiglant, ebből három esetben ténylegeset kért – az elsőfokú döntés ellen súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeztek.

    Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyező döntésében felrótta a törvényszék bírájának, hogy nem tett eleget indoklási és ügyfelderítési kötelezettségének, téves ténybeli következtetéseket vont le, iratellenes megállapításokat tett, kiragadott bizonyítékokra építette ítéletét, így döntése megalapozatlan.

    A tábla szerint az ítélet hibái másodfokon már nem korrigálhatók, lényegében újra le kell folytatni az elsőfokú büntetőpert. Csupán a hatodrendű vádlott robbanóanyaggal visszaélés miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztése és az egyik vádlott egyetlen vádponttal kapcsolatos felmentése emelkedett jogerőre csütörtökön.

    A másodfokú bíróság iránymutatásában az ellentmondások tisztázását és számos bizonyítási cselekményt írt elő a megismételt elsőfokú eljárás számára, a mentő körülmények körében pedig az ügyészség megkeresését is indokoltnak tartotta.

    A tábla nyomatékosan figyelmeztetett két alapvető büntetőeljárási elvre: az ártatlanság vélelmére, valamint arra, hogy kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem róható a vádlott terhére.

    A szóbeli indoklásban elhangzott az is, hogy az eljárás során az egyik vádlott birtokába kerültek olyan, az évszázad végéig titkosított, államtitkot tartalmazó iratok, amelyekből az elsőfokú eljárásban – bírói figyelmeztetetés ellenére – fel is olvasott a vádlott. Az is megállapítható a tábla szerint, hogy egyes vádlottak az eljárás iratait esetenként szélesebb körben, illetve hamarabb ismerték meg, mint a bíróság.

    A tábla fenntartotta öt vádlott előzetes letartóztatását.

    A tárgyalás végén több vádlott köszönetet mondott a bírónak a tisztességes eljárásért.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.