Béremelést követelt több ezer ápoló a Parlament előtt

Béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción, szerda délután a fővárosi Kossuth téren.

 

Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon tartott megmozdulás résztvevői – a szervezők közlése szerint mintegy négy és félezren – a Jászai Mari térről vonultak a Kossuth térre. A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot.

A petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatuk. A szervezők tájékoztatása szerint csak a rendezvényen több százan aláírták ezt a dokumentumot.

Balogh Zoltán beszédében kiemelte, hogy szakdolgozók nélkül nem lehet egészségügyet építeni és beteget ápolni. A kormánynak kell kiszámítható életutat biztosítania ahhoz, hogy egy helyen, egy fizetésből meg lehessen élni. Hozzátette: a döntéshozóknak meg kell állítaniuk az elvándorlást. Amiatt is fontos a kiszámítható életpálya, hogy a fiatalok számára vonzó legyen ez a hivatást – mondta.

“Nem kívánunk mást, csak kiszámítható életutat itthon, Magyarországon” – hangoztatta Balogh Zoltán. “Hajrá magyarok! Hajrá magyar egészségügyi szakdolgozók!” – zárta beszédét a kamarai elnök.

A demonstráción ismét azt a tizenkét pontot tartalmazó szórólapot osztották ki, amelyen az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket már hónapokkal ezelőtt megfogalmazták a kormánynak. Ezek között egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének megerősítését kérték.

Irinyi Tamás szegedi osztályvezető ápoló az egybegyűltekhez szólva azt mondta: ugyan az egészségügyi dolgozók ünnepnapja van, de a szakdolgozóknak nincs mit ünnepelni. Szóvá tette, hogy a június 15-i, egészségügyről rendezett parlamenti vitanapon a kormánypárti képviselők alig voltak jelen, akik pedig ott voltak, irreális képet festettek az ágazatról.

A döntéshozóknak “fel kellene fogniuk”, hogy ápolók és eszközök nélkül nem lehet ellátni a beteget, ezek beszerzéséhez azonban pénz kell – fogalmazott. Hozzátette, ilyen feltételek mellett nehéz megfelelni az elvárásoknak.

A szónok hangsúlyozta, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozókért demonstrálnak, hanem a betegekért is. “Mi elmehetünk, de a betegek itt maradnak” – mondta az egészségügyi dolgozók nevében.

Morális válság van az ágazatban. Ebből a válságból csak úgy lehet kilábalni, ha az ágazatot prioritásként kezeli a kormányzat – mondta.

A demonstrálók egységesen fehér pólóban, sokan fehér lufival vonultak, sokan érkeztek vidékről; a szervezők tájékoztatása szerint 60 autóbusszal csaknem háromezren. A demonstrálók táblái többnyire azt jelezték, hogy az ország melyik megyéjéből érkeztek, volt néhány felirat, amely jobb munkakörülményeket követelt, például “Hivatástudatból éljünk?!”.

A résztvevők a demonstráció végén egy vérhez hasonlító piros folyadékot tartalmazó fiolát tűztek fehér hungarocellből kivágott szívbe a Parlament főlépcsőjénél.

 

 
Zombor: jövőre 13 milliárd forint jut az egészségügyi szakdolgozók béremelésére

Jövőre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi szakdolgozók béremelésére – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Balatonfüreden, az egészségügyi szakdolgozók 46. országos kongresszusán.

Ez azt jelenti, hogy a 2011-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és arányosan megemelik a mozgóbérelemeket – tette hozzá.

Az államtitkár köszöntőjében azt is elmondta: már az idén, július elsejétől összesen 5,3 milliárdot fordítanak a béremelésre, így a második félévtől emelik a szakdolgozók túlóra-, készenléti és ügyeleti díjait.

Hangsúlyozta: az, hogy „érzékelhető béremelés” mikor lesz az egészségügyben, valószínűleg a júliusi kormánykonferencián dől el, amikor a kormány áttekinti az egészségügy helyzetét. „Bízom abban, hogy támogatni fogják a javaslatunkat, ami arról szól, hogy hosszú távú megállapodást kössünk a jövedelemnövekedésről a szakdolgozókkal” – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy meg kell állapítani azt a munkamennyiséget, az ellátható betegek számát, ami felett már nem kérhet sem az állam, sem a kórház pluszt az ápolóktól, és ennek a megfelelő díjazását is meg kell határozni.

Zombor Gábor szerint az elmúlt évtized első részében az egészségügyben reálértéken számolva 15 százalékkal csökkentek a források, és ezt az elmúlt évek intézkedései sem tudták pótolni.

Beszélt arról is, hogy több, a munkakörülményeket javító program indul. Megemlítette, hogy szeptembertől – 2,5 milliárd forintos program keretében – az országos képzési jegyzék szerinti végzettség megszerzésében támogatnak mintegy ezer ápolót. Szintén idén elindul az ápolótanulók ösztöndíjrendszere, amelyre öt éven át évente kétmilliárd forintot fordítanak. Tizenötmilliárd forintból felújítják a nővérszállókat, és hárommilliárd forintért az ápolási munkát segítő eszközöket szereznek be központilag.

Mint mondta, önálló szervezeti egységet hoznak létre az Emberi Erőforrások Minisztériumában, amely csak az ápolói, szakdolgozói kérdésekkel foglalkozik majd, és kijelentette azt is, hogy a túlórákat a tárgyhót követő hónapban mindenkinek ki kell fizetni.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a többi közt arról számolt be, hogy a szakdolgozók számára áttekinthetőbb lesz a bérjegyzék, és egységes munkaruhát vezetnek be.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a hozzászólásában biztos jövőképet sürgetett az egészségügyi ágazatban dolgozók számára. Megjegyezte: a kongresszuson nem hangzott el a béremeléssel kapcsolatban százalékos arány, ami nélkül „megkerülhetetlen a kérdés rendezése”.

Az egészségügyi szakdolgozók idei, háromnapos kongresszusát a balatonfüredi Állami Szívkórház rendezi, az eseményen, amelyen mintegy 150 intézményből 450-en vesznek részt, egyebek mellett az egészségügyi dolgozóknak a betegellátásban, a megelőzésben, a rehabilitációban betöltött szerepéről és a sürgősségi betegellátásban szerzett tapasztalatairól esik szó.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.